Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το λιμάνι της αυθαιρεσίας;

"Κράτος εν κράτει" η Επιτροπή Φορτοεκφορτώσεων στο λιμάνι της Κρήτης γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και τις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας. Συνεχίζεται η δίωξη των λιμενεργατών που αποκάλυψαν ατασθαλίες. Το ΚΚΕ έφερε ξανά το θέμα στη Βουλή

Το θέμα της αυθαίρετης τιμωρίας τεσσάρων λιμενεργατών,στο λιμάνι του Ηρακλείου από την Επιτροπή Ρύθμισης Φορτοεκφορτώσεων (ΕΡΦΛΗ) και τον Σύνδεσμο Μονίμων Εργατών του λιμανιού,καθώς και το θέμα που έχει προκύψει για οικονομικές ατασθαλίες στο λιμάνι, φέρνουν ξανά στη Βουλή με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Γεράσιμος Αραβανής.Υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση της ΕΡΦΛΗ έχει ακυρωθεί από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να γίνει σεβαστή η απόφασή του, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για την υπόθεση αυτή.Ιδιαίτερα για το θέμα των καταγγελιών των 4 λιμενεργατών σχετικά με την οικονομική διαχείριση, που ήταν και η αιτία της τιμωρίας τους, με απαγόρευσή του να εργαστούν στο λιμάνι για 5 μήνες.

H ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής: "Στις 17/12 καταθέσαμε ερώτηση που αναφερόταν στις καταγγελίες που έχουν γίνει για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες στο Λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, και την τιμωρία με προσωρινή απόλυση για 5 μήνες των λιμενεργατών Δ. Ανδρεαδάκη, Α. Δεληγιάννη, Νίκο Γιαλαμά και Πολύδωρο Μαράκη, που ανακάλυψαν αυτές τις μεθοδεύσεις και ζήτησαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του συνδέσμου τους.

Το υπουργείο Εργασίας στην απάντησή του αναφέρει ότι με την αριθμ. 15370/14/12 απόφασή του ακυρώθηκαν οι αποφάσεις επιβολής πειθαρχικής ποινής στέρησης του βιβλιαρίου επαγγελματικής ταυτότητας των τεσσάρων φορτοεκφορτωτών. Ομως η ΕΡΦΛΗ και το ΔΣ του συνδέσμου μονίμων εργατών όχι μόνο αρνήθηκαν να εκτελέσουν την απόφαση του υπουργείου, με προκλητικό τρόπο δηλώνοντας "... να έρθει ο υπουργός να εφαρμόσει την απόφαση", αλλά προχώρησαν στην έκδοση νέας απόφασης με την οποία τιμωρούν ξανά τους συγκεκριμένους λιμενεργάτες με 5μηνη αποχή από την εργασία τους!

Οι ενέργειες αυτές της ΕΡΦΛΗ και του ΔΣ του συνδέσμου λιμενεργατών, έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων στο λιμάνι του Ηρακλείου, ώστε να σταματήσουν οι καταγγελίες και να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις αυθαιρεσίες της ΕΡΦΛΗ.

Οσον αφορά το θέμα της μείωσης των φορτίων των εμπορευμάτων και των τιμολογίων αμοιβών των λιμενεργατών, δε μας δόθηκε απάντηση, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη και σχετικές αποφάσεις που υπογράφονται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας, ώστε να προχωρήσει η Επιτροπή Ρυθμίσεων Φορτοεκφορτώσεων Λιμένος Ηρακλείου, στις ενέργειες που καταγγέλλουν οι λιμενεργάτες όπως ο νόμος 5167/32 ορίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ