Τετάρτη 8 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα

Πήραν αύξηση μετά από πέντε χρόνια. Συνεχίζεται ο αγώνας για την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, δηλώνει η πρόεδρος του Σωματείου

Οι αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων έφεραν τα πρώτα, μικρά έστω, θετικά αποτελέσματα. Με βάση απόφαση του υπουργείου Παιδείας δίνονται αυξήσεις 15% από 1η Γενάρη και 10% από 1η Απρίλη. Ταυτόχρονα όμως η μεικτή επιτροπή (υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας και καθαρίστριες), η οποία είχε συσταθεί για να "μελετήσει" τρόπους επίλυσης στο χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, καθυστερεί αδικαιολόγητα τις εργασίες της. Γενική Συνέλευση θα κάνουν την Κυριακή στις 10 το πρωί, στο ΕΚΑ, οι καθαρίστριες για να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους και να κόψουν την καθιερωμένη πίτα.

Να σημειώσουμε ότι οι καθαρίστριες θεωρούνται "εργολάβοι" και πληρώνονται με βάση τις αίθουσες που καθαρίζουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πλαφόν του υπουργείου Παιδείας, δεν μπορούσαν οι αίθουσες να ξεπερνούν τις 17. Αποτέλεσμα αυτού του εργασιακού καθεστώτος είναι οι μηνιαίες αποδοχές τους να μην ξεπερνούν τις 50 με 60 χιλιάδες δρχ. και να στερούνται των δικαιωμάτων που έχει κάθε εργαζόμενος (επιδόματα, άδεια κλπ. ), ενώ μένουν άνεργες τρεις μήνες το χρόνο, χωρίς εισοδήματα. Με τις αυξήσεις που δόθηκαν, από 1 Απρίλη η αμοιβή για κάθε αίθουσα από 4.500 δρχ. διαμορφώνεται στις 5.690 δρχ. Παράλληλα αυξάνεται το πλαφόν των 17 αιθουσών σε 18.

Οπως επισημαίνει η Ε. Κούβαρη,πρόεδρος του Σωματείου Αθήνας, "η αύξηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα των αγώνων που έκανε ο κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα. Βέβαια, οι αυξήσεις είναι μηδαμινές σε σχέση με το γεγονός ότι είχαμε να πάρουμε αύξηση πέντε χρόνια. Είναι όμως το πρώτο θετικό αποτέλεσμα που μας οπλίζει με περισσότερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα για αλλαγή του εργασιακού μας καθεστώτος. Αίτημα που δήθεν θα μελετούσε η μεικτή επιτροπή, ώστε να δώσει λύσεις. Ομως με διάφορα προσχήματα η επιτροπή κωλυσιεργεί σκόπιμα - είχε καθοριστεί στις 20 Γενάρη να ξανασυνεδριάσει - και παραπέμπει στο μέλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ