Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρχισαν επίσχεση στην ΕΛΤΕΚΑ

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από τις 19 του Ιούλη οι οικοδόμοι που εργάζονται στο εργοτάξιο των εργατικών κατοικιών στη Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ζητώντας από την ανάδοχο εταιρία ΕΛΤΕΚΑ ΑΕ την καταβολή των δεδουλευμένων τους που ανέρχονται στο ποσό των 7.527.246 δραχμών. Οι οικοδόμοι προχώρησαν στην επίσχεση εργασίας με την κάλυψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης από τις 11 το πρωί, ώρα που έληγε η διορία που είχαν θέσει προς την εργοδοσία για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην επίσχεση ήταν καθολική, παρά τις απειλές της εν λόγω εταιρίας που έκανε λόγο ακόμα και για απόλυση των εργαζομένων που θα αντιδρούσαν με οποιοδήποτε τρόπο στην αυθαιρεσία της. Σήμερα οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση έξω από το χώρο του εργοταξίου και περιοδικό κλείσιμο της περιφερειακής οδού.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την ημέρα της έναρξης των εργασιών, δηλαδή την 1η Αυγούστου του 1999, η εταιρία ποτέ δεν εξόφλησε το σύνολο των οφειλών της αλλά έδινε συνέχεια «έναντι». Ακόμα, οι οικοδόμοι καταγγέλλουν ότι πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με μεροκάματο 5.000 - 6.000 δραχμές, πολύ κάτω από αυτό που καθορίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ουσιαστικά ανασφάλιστοι, αφού η εταιρία κολλάει μόνο 5 - 6 ένσημα το μήνα τη στιγμή που το εργοτάξιο δουλεύει και το Σάββατο.

«Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού από τη μεριά της εργοδοσίας. Να είναι όμως σίγουροι ότι ο κλάδος των οικοδόμων δεν υποχωρεί εύκολα. Αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος και η εταιρία θα αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων», δήλωσε στο «Ρ» ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Και συνέχισε: «Από τη μεριά του Συνδικάτου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, τόσο προς την Επιθεώρηση Εργασίας όσο και προς τον ΟΑΕΔ. Το Συνδικάτο θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του εργοταξίου μέχρι την τελική δικαίωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ