Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Παράδοση άνευ όρων

Συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την υπόθεση της ακτοπλοΐας. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την πλήρη «απελευθέρωση»...

Η άνευ όρων παράδοση των ελληνικών θαλασσών στις «ορέξεις» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ήταν το θέμα της συζήτησης κατά τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστο Παπουτσή στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίκεντρο της συνάντησης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, ήταν η υπόθεση της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας, δηλαδή η κατάλληλη προετοιμασία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το καμποτάζ και επίσημα θα τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Δεκέμβρη του 2003. Ομως ο υπουργός έχει αποκαλύψει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί πριν την καταληκτική ημερομηνία. Να σημειώσουμε ότι με την άρση του καμποτάζ σημαίνει ότι αίρεται το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε: «Η απελευθέρωση θα προχωρήσει και θα προχωρήσει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και φυσικά το συμφέρον του πολίτη. Θα επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις στα λιμάνια της χώρας έτσι ώστε η ανταγωνιστικότητα και η απελευθέρωση να μην προσκρούουν σε τέτοια θέματα». Βέβαια, τα περί ...«με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» αποτελούν το προπέτασμα καπνού. Οι κάτοικοι των νησιών και οι ναυτεργάτες έχουν πάρει ήδη μια πρώτη «γεύση» για τα όσα τους επιφυλάττουν, καθώς η προετοιμασία της κυβέρνησης και των ακτοπλόων εφοπλιστών για την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92, μέχρι τώρα, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην ακτοπλοΐα, με την κυριαρχία τριών και μόνο ακτοπλοϊκών εταιριών μεγαθηρίων («Μινωικές Γραμμές», «Επιχειρήσεις Αττικής», ΑΝΕΚ) που φέρονται σαν «κράτος εν κράτει».

Στο μεταξύ ταυτόχρονα με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεδρίαζε η...«Επιτροπή Προσωπικοτήτων», που έχει συγκροτήσει ο Χρ. Παπουτσής, η οποία έχει κληθεί να καθορίσει τους άξονες για την αλλαγή του σημερινού θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, το οποίο αν και «ανάπηρο» παρέχει μια έστω υποτυπώδη προστασία στην απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και στις εργασιακές σχέσεις των 20.000 Ελλήνων ναυτεργατών. Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από νομικούς συμβούλους του υπουργού, εφοπλιστές και εγκάθετους της ΠΝΟ, χτες συνεδρίασε για τρίτη φορά σε διάστημα περίπου 10 ημερών, ενώ αναμένεται να... ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Αυγούστου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλούν ΝΑΤ και ναυτεργατικά δικαιώματα (2011-11-19 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για την απεργιακή μάχη (2011-02-03 00:00:00.0)
Τη θέλουν ξέφραγο αμπέλι για τους εφοπλιστές (2010-05-05 00:00:00.0)
Ολα για τους εφοπλιστές! (2000-08-13 00:00:00.0)
Πιλότος τα εφοπλιστικά συμφέροντα (2000-07-20 00:00:00.0)
Αγωνιστικός αναβρασμός (2000-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ