Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Και ενώ φαίνεται ότι τελειώσαμε με την "προεδρολογία" άρχισαν οι συζητήσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε και για να μετράμε την αξιοπιστία όσων διακήρυτταν, ή προέβλεπαν ότι με το κλείσιμο του θέματος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα άνοιγε ο δρόμος για την ενασχόληση με τα "πραγματικά προβλήματα" της χώρας. Τα πραγματικά προβλήματα θα περιμένουν για άλλη μια φορά...

Η συζήτηση περί ανασχηματισμού, θα πρέπει να σημειώσουμε, ξεκίνησε από το ίδιο το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τη βοήθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που έσπευσαν όχι μόνο να υιοθετήσουν τις "πληροφορίες", αλλά και να αρχίσουν τις γνωστές και από το παρελθόν εικασίες για τα πρόσωπα και τις αλλαγές.

Αυτή τη φορά η συζήτηση περί ανασχηματισμού έχει ένα νέο στοιχείο, καινούριο σε σχέση με τις προηγούμενες, ότι δηλαδή από τον ίδιο το χώρο της κυβέρνησης επιχειρείται να εμφανιστεί και ως "αλλαγή πολιτικής". Ακούσαμε χτες από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Λαλιώτης, Αυγερινός, Τζουμάκας, Μανίκας) να δηλώνουν ότι απαιτούνται τολμηρές "τομές" ή "αλλαγές" στην ακολουθούμενη πολιτική. Παρόμοιες δηλώσεις θα πρέπει να αποδοθούν εν μέρει στο γεγονός ότι και η κυβέρνηση έλαβε το "μήνυμα" της λαϊκής αδιαφορίας απέναντι σε τέτοιου είδους χειρισμούς - τεχνάσματα, οι οποίοι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Σπεύδουν, λοιπόν, τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να οικειοποιηθούν αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών λέει, ακούγοντας τα περί ανασχηματισμού: "άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".

***

Ενα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου και από τον Αν. Παπανδρέου, η συζήτηση περί ανασχηματισμού φαίνεται ότι αποκτά πολλαπλή χρησιμότητα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα βλέπει με μεγαλύτερη σιγουριά το χρονικό ορίζοντα της παραμονής του στην κυβερνητική εξουσία. Για τη διαμόρφωση μιας εκτίμησης περί των κυβερνητικών προθέσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος και το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Η διαπίστωση της "κυβερνητικής απουσίας" και της απουσίας συντονισμού στο κυβερνητικό έργο δεν είναι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών της ίδιας της κυβέρνησης. Η εσωκομματική αμφισβήτηση στο ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και μόνιμο χαρακτήρα, με αγώνα δρόμου των επίδοξων "δελφίνων" για μια καλύτερη θέση ενόψει της μεταπαπανδρεϊκής περιόδου. Τα πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης ήταν πολύ οδυνηρά και πυκνά, όπως η υπόθεση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, η παραίτηση Κουβελάκη, οι χειρισμοί στην υπόθεση του "βέτο" για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην κατάσταση αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η "κατηγορία" που βαρύνει τώρα το ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, μια κίνηση που εκτιμήθηκε σαν επισφράγιση μιας από καιρό δεξιάς στροφής στην πολιτική του. Μιας κίνησης που πλήττει καίρια την "αντιδεξιά" εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με τον "ανασχηματισμό" να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα αυτά, με την τοποθέτηση αντιπροέδρου, ή αντιπροέδρων, με τη συμμετοχή κάποιων από τους "αντάρτες" στο νέο σχήμα, με έμφαση στις "θεσμικές αλλαγές", που θα εμφανιστούν ως απαντήσεις στα ζητήματα ηθικής και διαφάνειας που έχουν προκύψει.

***

Οσον αφορά το πολιτικό "προφίλ" της κυβέρνησης θα επιδιωχτεί να βελτιωθεί με την ανακοίνωση κάποιων παροχών, οι οποίες, όμως, θα συνδυαστούν με την απόδοση των μέτρων οικονομικής πολιτικής, ενώ θα τεθούν σε εντατικότερη λειτουργία οι παραδοσιακοί μηχανισμοί των προσλήψεων, της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, κάποιων στεγαστικών δανείων. Να μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται ήδη εν κινήσει ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε τις νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Στον τομέα αυτό θα πρέπει να αναμένεται μια ύψωση των τόνων στην αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και την Πολιτική Ανοιξη, με αφορμή θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να τηρηθούν τα προσχήματα. Αντιπαράθεση, όμως, που δε θα θίγει τις βασικές επιλογές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστήριξαν, με αφορμή την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, ότι ο Α. Παπανδρέου έχασε την ικανότητά του να εκπλήσσει ή να"πείθει" σε ανάλογα εγχειρήματα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι κινήσεις αυτές μόνο σαν "διορθωτικές" μπορούν να θεωρηθούν, χωρίς καμιά ένδειξη αλλαγής πολιτικής και πολύ περισσότερο δεν έχουν καμιά σχέση με το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Γιατί, είναι γνωστό πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όσο αυτή θα κινείται στα αυστηρά προσδιορισμένα πλαίσια των κοινοτικών επιλογών, είτε αυτές αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, είτε στην πορεία των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και βέβαια το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπερβεί αυτά τα πλαίσια, γιατί, απλούστατα, έχει αποδείξει ότι δε θέλει.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι κινήσεις αυτές μόνο σαν "διορθωτικές" μπορούν να θεωρηθούν, χωρίς καμιά ένδειξη αλλαγής πολιτικής και πολύ περισσότερο δεν έχουν καμιά σχέση με το αίτημα για πολιτική αλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ