Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφυκτικός έλεγχος στο δανεισμό των ΔΕΚΟ

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση εγγυημένων δανείων από το δημόσιο

Φρένο στο δανεισμό των επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δανειοδοτούνται με χορήγηση της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών με σχετικό σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής οικονομικής επιτροπής και δόθηκε στη δημοσιότητα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ο εξωτερικός δανεισμός των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, τίθεται υπό ασφυκτικό έλεγχο, καθώς προβλέπεται ότι η προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό των επιχειρήσεων αυτών, απαιτεί έγκριση διυπουργικής επιτροπής, ακόμα και στην περίπτωση που δεν παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,ενώ στα διοικητικά τους συμβούλια θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο "παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου για τη χορήγηση δανείων και πιστώσεων και άλλες διατάξεις". Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το 1992 έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του 1993 πληρώθηκαν 120 δισ. δραχμές, ενώ πρόκειται να εκδοθεί δάνειο οικονομικής εξυγίανσης ύψους 215 δισ. δραχμών για την αντιμετώπιση υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς την Εθνική Τράπεζα.

Οι κυριότερες διατάξεις είναι οι ακόλουθες:

  • Ορίζεται ανώτατο ποσό των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στη διάρκεια ενός έτους, το πολύ μέχρι 3% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ). Για το 1995 οι δαπάνες (ΤΠ) ανέρχονται στα 11,7 τρισ. δραχμές. Από το όριο αυτό, εξαιρούνται οι εγγυήσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
  • Επιτρέπεται στο ελληνικό δημόσιο να παράσχει βεβαιώσεις σε δανειοδοτικούς φορείς, για τη διαφύλαξη του νομικού καθεστώτος δημοσίων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που κατά πλειοψηφία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
  • Συνίσταται τριμελής επιτροπή από τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό που εποπτεύει τον υπό δανειοδότηση φορέα. Μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων, η επιτροπή εγκρίνει δανεισμούς από το εξωτερικό των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, και ΟΤΑ είτε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είτε χωρίς αυτή.
  • Σε περιπτώσεις υπερημερίας οφειλετών που δανειοδοτήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το τελευταίο εισπράττει ή βεβαιώνει σαν έσοδο υπέρ αυτού, το 50% των τόκων υπερημερίας. Επίσης, σε κάθε παροχή της εγγύησης το ελληνικό δημόσιο, θα εισπράττει προμήθεια, η οποία σε ετήσια βάση ορίζεται μέχρι 2% επί του εκάστοτε εγγυημένου ποσού. Ορίζεται επίσης ότι οι χορηγούμενες ασφάλειες, που παρέχει ο λήπτης του δανείου προς τη δανειοδότρια τράπεζα, λειτουργούν και υπέρ του ελληνικού δημοσίου.
  • Στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ, των δημοσίων Οργανισμών και των Ασφαλιστικών Οργανισμών και Ταμείων, τα οποία λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για δανειοδοτήσεις, θα συμμετέχει και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή του οποίου θα διαρκεί μέχρι την ολοσχερή εξόφληση των εγγυημένων δανείων.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ