Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποσχέσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας

Ομολογώντας, στην ουσία επίσημα, ότι η "ακρίβεια είναι εδώ" και απειλεί να τινάξει για μια ακόμη φορά στον αέρα το στόχο για τον πληθωρισμό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου εξάγγειλε ..."ριζοσπαστικά" μέτρα, τα οποία, όμως, είναι και πάλι πυροσβεστικά

Φρένο στην αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, υπόσχεται από το 1996 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά της ακρίβειας τόσο τα... κομπιούτερ, όσο και άλλα πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα. Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για την... πάταξη της ακρίβειας που καλπάζει στην αγορά, έγιναν χτες μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με δημόσιες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου. Μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς και καθαρά αποπροσανατολιστικής "θριαμβολογίας" ο υπουργός και ο υφυπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης και Μ. Χρυσοχοφιδης, αντίστοιχα, άφησαν να εννοηθεί ότι με τα εξαγγελθέντα μέτρα, που θα μπουν σε εφαρμογή... απ' του χρόνου, η ακρίβεια "θα βρει το μάστορά της". Η αλήθεια, όμως, είναι ότι και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, περιορίζονται σε διαδικαστικές αλλαγές στο καθεστώς διακίνησης των οπωροκηπευτικών και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών (έκδοση αδειών, τιμολογίων κλπ.), καθώς και στην παρακολούθηση - καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά με... συστήματα πληροφορικής!

Στο ίδιο κλίμα "θριαμβολογίας" και κάτω από τους φόβους μη επίτευξης μονοψήφιου πληθωρισμού από τον ερχόμενο Μάη, κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ισχυρίστηκε ότι με τα εξαγγελθέντα μέτρα κατοχυρώνονται οι τιμές παραγωγού και προστατεύεται ο καταναλωτής από την αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες από τον Κ. Σημίτη και τον Μ. Χρυσοχοφιδη, τα μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων που πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή από την 1 - 1 - 96 (!), και τα οποία έγιναν προηγουμένως δεκτά από την Οικονομική Επιτροπή, είναι τα εξής:

  • Σε ό,τι αφορά το καθεστώς διακίνησης οπωροκηπευτικών: αναμορφώνεται το καθεστώς λειτουργίας των Κεντρικών Αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και των Λαϊκών Αγορών.Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των κεντρικών αγορών για το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, "θα" εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας, θα προβλέπεται η είσοδος νέων εμπόρων και συνεταιρισμών, αξιοποίηση των αποθεματικών για επενδύσεις, η μίσθωση των καταστημάτων κλπ. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Εμπορίου υποσχέθηκε ότι "θα" αποβληθούν από τις Κεντρικές Αγορές όσοι έμποροι δεν καταβάλλουν τα μισθώματα που τους αντιστοιχούν. Οπως ανέφερε, το ύψος των μισθωμάτων που δεν έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 800 εκατ. δρχ. για την Κεντρική Αγορά της Αθήνας και σε 300 εκατ. δρχ. για την Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.
  • Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου (που έχει κατατεθεί στη Βουλή) προβλέπουν: την έκδοση αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές με... αντικειμενικά (;) κριτήρια, την αλλαγή τρόπου έκδοσης αδειών παραγωγών, την ποινικοποίηση του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης για τους "ψευτοπαραγωγούς" κλπ.
  • Καταργείται η επί προμηθεία πώληση αγροτικών προϊόντων που, όπως έχει διαπιστωθεί, ευνοεί τη διόγκωση των τιμών στην κατανάλωση και τη φοροδιαφυγή. Για την απαγόρευση "θα" εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Εμπορίου και Γεωργίας που θα καθορίζει τις ελάχιστες εξαιρέσεις.
  • Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης παραστατικών κατά την πώληση αγροτικών προϊόντων.Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι "θα" γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών που θα προβλέπει την έκδοση τιμολογίου πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους συνεταιρισμούς για λογαριασμό των παραγωγών, εφόσον δεν επιθυμούν να το εκδίδουν οι ίδιοι.Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι τέτοιου είδους μέτρα για την αγορά αγροτικών προϊόντων, έχουν κατ' επανάληψη εξαγγελθεί από τις εκάστοτε "γαλαζοπράσινες" πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εμπορίου, πλην όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν! Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση σε σχετική ερώτηση, η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, προσέφυγε σε φράσεις του τύπου: "δεν κομίζομεν γλαύκαν ες Αθήνας", "έχουμε κάνει τις σχετικές επαφές και συσκέψεις" κλπ., καταλήγοντας στο ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να μπουν σε εφαρμογή από την 1 - 1 - 1996! Επίσης, σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της ελεγκτικής δραστηριότητας του υπουργείου Εμπορίου, ανακοινώθηκε το εξής μέτρο: Ιδρύεται, με Προεδρικό Διάταγμα που "θα" εκδοθεί, Διεύθυνση Ερευνας και Παρακολούθησης της Αγοράς στο υπουργείο Εμπορίου.Η υπηρεσία αυτή, όπως επισημάνθηκε, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από το ήδη υπάρχον προσωπικό του υπουργείου και θα έχει ως έργο την καθημερινή παρακολούθηση (δηλαδή καταγραφή) της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Στη μηχανοργάνωση της υπηρεσίας (πρόγραμμα Κλεισθένης) προβλέπεται σύνδεση με τον ΟΠΕ, τα κυριότερα τελωνεία της χώρας, το υπουργείο Γεωργίας, πέντε πρεσβείες του εξωτερικού και με τον Οργανισμό Δημοπρασιών στη Χάγη. Με άλλα λόγια, οι "ουσιαστικοί" έλεγχοι που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, θα γίνονται μέσα... από τα γραφεία και τα computer των υπαλλήλων.

Τέλος, σχετικά με την αποτροπή των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων των προϊόντων σε όλο το φάσμα της αγοράς, ο Μ. Χρυσοχοφιδης, αρκέστηκε στην εξής γενικόλογη υπόσχεση, αποφεύγοντας να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις:Θα θεσπιστεί ένας μέσος σταθμικός δείκτης κέρδους, που θα στηρίζεται στη χαρτογράφηση όλων των μεγάλων κλάδων της ελληνικής αγοράς (στα πλαίσια σχετικών κλαδικών μελετών που ήδη έχουν ολοκληρωθεί).

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη «μεταβατική» ΚΑΠ και την τιμή στο ελαιόλαδο (2021-01-23 00:00:00.0)
Κομμένο και ραμμένο στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων (2017-10-13 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία παραγωγών από τις λαϊκές αγορές (2014-02-27 00:00:00.0)
Απέχουν από τους ελέγχους τροφίμων (2005-04-12 00:00:00.0)
Ο γάμος και η... Βασίλω! (2000-06-22 00:00:00.0)
Ελεγχοι ενόψει του Πάσχα (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ