Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγώνας μέχρι τη νίκη

Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκέντρωση την Τρίτη. Μιλάνε στο "Ρ" ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Με στόχο να αποτρέψουν το σκανδαλώδες ξεπούλημα και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι μεταλλεργάτες από τις επιχειρήσεις της Αττικής, οι εργαζόμενοι του Πειραιά και δήμοι συντονίζουν τις δυνάμεις τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους του ναυπηγείου. Η πρώτη συντονισμένη αγωνιστική απάντηση θα δοθεί μεθαύριο Τρίτη,μέρα που στο Εφετείο Αθηνών θα εκδικαστεί η αίτηση για τη διαγραφή των χρεών του ναυπηγείου. Το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" κήρυξε για την Τρίτη 24ωρη απεργία. Οι απεργοί του ναυπηγείου θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί έξω από το Εφετείο. Μαζί τους, θα βρεθούν οι μεταλλεργάτες της Αττικής, στα πλαίσια της δίωρης στάσης εργασίας 10 με 12 το μεσημέρι που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε παμπειραϊκή δίωρη στάση εργασίας, επίσης 10 με 12 το μεσημέρι και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο Εφετείο.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Γιάννης Μίχας και Γιάννης Μανουσογιάννης, με δηλώσεις στους στο "Ρ", επισημαίνουν ότι ο αγώνας που ξεκίνησε δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του ναυπηγείου, αλλά ολόκληρη τη χώρα και δε θα σταματήσει αν "δε νικήσουμε".

Γιάννης Μίχας: Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα"Τα ναυπηγεία πωλούνται από το 1991 με την κυβέρνηση της ΝΔ και δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ολοκληρώσει αυτό το εθνικό έγκλημα, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Από ό,τι λένε οι κυβερνώντες, πωλείται το ναυπηγείο, γιατί το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί είναι ζημιογόνο. Και οι δύο λόγοι που επικαλούνται είναι ψευδέστατοι γιατί: Το ναυπηγείο θα ήταν κερδοφόρο, αν δεν είχε φορτωθεί τα χρέη του Νιάρχου (1985), που ανέρχονται στο ύψος των 130 εκατομμυρίων δολαρίων και από τότε επιβαρύνονται από τον δανεισμό για λειτουργικά, με επιτόκιο 36%!Τα τελευταία χρόνια λόγω Νιάρχου, χρεώνεται με 30 δισ. περίπου τον χρόνο! Είναι κερδοφόρο, αν δοθούν οι επιδοτήσεις 92 εκατομμυρίων δολαρίων που δικαιούται για νέες κατασκευές. Θα ήταν κερδοφόρο αν δεν άλλαζαν οι κυβερνήσεις 13 διοικήσεις σε 9 χρόνια! Παρ' όλα αυτά, παρά τις δυο εκκαθαρίσεις, το ναυπηγείο είναι κερδοφόρο, αλλά αυτό φαίνεται δεν εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να το ξεπουλήσουν... Προκαλούμε οποιονδήποτε το αμφισβητεί να συζητήσουμε δημόσια με στοιχεία της εταιρίας.

Μας είναι γνωστή η πολιτική της ΕΕ, δυστυχώς όμως εδώ απεμπολείται και το ελάχιστο που λέει η 7η Κοινοτική Οδηγία. Οτι δηλαδή κάθε χώρα - μέλος, μπορεί για εθνικούς λόγους να κρατάει σε ένα ναυπηγείο το 51% υπό δημόσιο έλεγχο. Αντί να εμμένουν στη διατήρηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στο δημόσιο, το ξεπουλούν με απαράδεκτους όρους, χωρίς καν να έχουν κάνει αποτίμηση, χωρίς να διαμορφώνουν κλαδική πολιτική για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, χωρίς να σκέφτονται την εθνική άμυνα (φρεγάτες κλπ.), την εθνική οικονομία (εισαγωγή πολύτιμου συναλλάγματος), χωρίς να σκέφτονται την ανεργία και τους 3.100 εργαζόμενους. Τα Ναυπηγεία πρέπει να μείνουν στο δημόσιο, γιατί οι πολλά υποσχόμενοι "επενδυτές" έδωσαν εξετάσεις στον κλάδο και τον διέλυσαν. Αλλά και οι νέοι ιδιοκτήτες όπως στην Ελευσίνα τι κάνουν; Οι Πε(ι)ρατικοί δημιούργησαν ζημιές 18 δισ. σε τρία χρόνια και μείωσαν το προσωπικό. Στη Σύρο, η ΑΜΠΕΡ λειτουργεί το Νεώριο σαν σκλαβοπάζαρο. Στη Χαλκίδα, ο Λελάκης το έχει κάνει γκέτο και δεν πληρώνει ούτε τα νοίκια στην ΕΤΒΑ. Σε αυτούς τους "επενδυτές" θα δώσουν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατολικής Μεσογείου;

Οι εργαζόμενοι λένε ΟΧΙ, το ναυπηγείο πρέπει να μείνει στο δημόσιο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να αναπτυχθεί. Αλήθεια, γιατί χαρίζονται χρέη 85 δισ. μόνο αν ιδιωτικοποιηθεί και όχι αν παραμείνει στο δημόσιο; Γιατί νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα (προίκα στον ιδιώτη) τώρα; Γιατί δίνουν στον Περατικό ενίσχυση 11 δισ. και όχι στο δημόσιο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά; Τι άλλαξε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας και για τον δημόσιο χαρακτήρα του ναυπηγείου;

Το συνδικαλιστικό κίνημα του ναυπηγείου, του Πειραιά, ολόκληρης της χώρας λέει ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις για διάλυση του ναυπηγείου. Αγωνίζεται για δημόσιο χαρακτήρα, τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα την Τρίτη 21 Φλεβάρη και παραπέρα με συγκεντρώσεις σε κάθε δήμο της περιοχής σε συνεργασία με την ΤΑ. Καλούμε βουλευτές της περιοχής να πάψουν να μας λένε στο αυτί ότι είναι μαζί μας, να το πουν δημόσια και δυνατά, γιατί όλοι θα κριθούμε για τη στάση μας.Θα συνεχίσουμε, μέχρι να νικήσουμε, για να μείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο προς όφελος των εργαζομένων, της εθνικής οικονομίας για να αναπτυχθεί η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας".

Γιάννης Μανουσογιαννάκης: Το πρόβλημα αφορά όλους

"Παρά την έντονη αντίθεση και αντίδραση των εργαζομένων για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτελώντας πειθήνια τις εντολές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιμένει στην ιδιωτικοποίηση. Η επιλογή της αυτή, εκτός από τους εργαζόμενους, τη φέρνει σε αντίθεση με το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, αλλά και της εθνικής άμυνας της χώρας. Ταυτόχρονα, πλήττει και εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που κινούνται "δορυφορικά" γύρω από το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και τη ναυπηγική βιομηχανία.Με αυτή την έννοια, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά ή στη ναυπηγική βιομηχανία, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Εχει, εξάλλου, αποδειχθεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι η "λύση" δεν είναι ο κάθε Περατικός. Στη φάση αυτή, χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας των εργαζομένων για την ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων.Στα πλαίσια αυτά, κινούνται και οι τελευταίες αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Πιστεύουμε, επίσης, ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ πρέπει επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του συντονισμού και της έντασης της πάλης όλων των εργαζομένων που είτε βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης είτε απειλούνται από αυτή. Η συνέχιση της τακτικής αποπροσανατολισμού, δηλαδή "μια στο καρφί και μια στο πέταλο", από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ" θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και οι παρατάξεις αυτές θα φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ