Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
"Παγωμένα" τα στεγαστικά δάνεια για το '95

Μόνο αιτήσεις για δάνεια ανακυκλούμενου κεφαλαίου (ΕΣΑΚ) δέχεται ο Οργανισμός

Στον... πάγο έχουν μπει τα δανειοδοτικά προγράμματα του ΟΕΚ για το 1995, γεγονός κάθε άλλο παρά ασύνηθες, αφού δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση ενόψει. Πάντως ακόμα κι όταν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες... απόψυξης, τίποτε καλό δεν προμηνύεται για τους δικαιούχους του Οργανισμού.

Τα προγράμματα του ΟΕΚ, που παρέχουν δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, είναι τα λεγόμενα "δάνεια επιδότησης του επιτοκίου", που στηρίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο που συνέταξε η Νέα Δημοκρατία, το Ν. 2116. Δάνεια αυτού του είδους εξαγγέλθηκαν το Σεπτέμβρη του 1994 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στο τέλος του Δεκέμβρη.

Το επιτόκιο των εν λόγω δανείων επιδοτείται από κεφάλαια του ΟΕΚ, αλλά και του ελληνικού δημοσίου. Το ύψος τους κυμαίνεται από 5 - 9 εκατομμύρια, και εκτελούνται (σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος) από δημόσιες ή ιδιωτικές τράπεζες. Το επιτόκιο κυμαίνεται από 12% έως 8% ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει ο δικαιούχος. Οι προϋποθέσεις για τη λήψη αυτού του δανείου είναι ουσιαστικά απαγορευτικές για εργαζόμενους με μικρό εισόδημα (άρα και για πολλά νέα ζευγάρια που έχουν ανάγκη στέγασης), καθώς και για μια σειρά επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται "μη σταθερού εισοδήματος" (οικοδόμοι, εργαζόμενοι στη Ζώνη Περάματος). Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τον δικαιούχο είναι το να έχει ακίνητη περιουσία (οικόπεδο) ως εγγύηση για την καταβολή του δανείου. Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες για 15 χρόνια, ενώ στα 7,5 χρόνια λήγει η επιδότηση επιτοκίου του δημοσίου και σε 6 χρόνια η επιδότηση του ΟΕΚ.

Δάνεια που και για το 1995 παρέχει ο ΟΕΚ είναι τα δάνεια ΕΣΑΚ, με ανακυκλούμενα κεφάλαια του ίδιου του Οργανισμού. Παρ' όλα αυτά το μικρό ύψος τους (2 μέχρι 4 εκατομμύρια) τα καθιστά απλά συμπληρωματικά, προκειμένου να αγοραστεί μία κατοικία.

Οσον αφορά τις εξαγγελίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον ΟΕΚ, μέσα στο 1995, θα δοθούν 15.000 δάνεια, κάποια από αυτά μέσω του προγράμματος της επιδότησης του επιτοκίου. Δεν είναι πάντως γνωστό ποιες τράπεζες (και αν) θα αναλάβουν την εκτέλεσή του. Πιθανολογείται ότι ο κύριος όγκος τους θα "περάσει" μέσα από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ