Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χαριστική βολή στην Π-Π

Θέμα ημερών το ξεπούλημα σε ό,τι απέμεινε από τον όμιλο στην σαουδαραβική εταιρία OLAYAN. Το σκάνδαλο του ΓΑΒΡΙΗΛ

Σε 15 με 20 μέρες το αργότερο η άλλοτε κορωνίδα της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή",θα έχει αφανιστεί από τον βιομηχανικό χάρτη! Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΒιομηχανίαςΧρήστος Ροκόφυλλος,μέσα σε αυτό το διάστημα αναμένεται η υπογραφή μεταβίβασης των εργοστασιακών μονάδων που απέμειναν στην Π - Π, στον όμιλο που έχει συστήσει η σαουδαραβική εταιρία OLAYAN με μικρομετόχους την εταιρία "Κλωστοϋφαντουργία Ευρυτανίας ΑΒΕΕ" που ανήκει στους Στρατο - κατσαμπαίους και τον εφοπλιστή Ν. Βερνίκο!

Σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και οι δύο ελληνικές εταιρίες συμμετέχουν στον σαουδαραβικό όμιλο με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 20%! Οι αγοραστές θα καταβάλουν 1,15 δισ. δραχμές με την υπογραφή της μεταβίβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 6,65 δισ. δραχμών θα καταβληθεί σε 6 ετήσιες άτοκες δόσεις, αυτό όταν μόνο η αξία των αποθεμάτων του εργοστασίου της Πάτρας, ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δραχμές!

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει τον κυβερνητικό εμπαιγμό σε βάρος των χιλιάδων απολυμένων της Π - Π Πάτρας, Χαλκίδας και των εργαζομένων της μητρικής εταιρίας! Η δήλωση έγινε στις 16 του μήνα... σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Πάτρας και αυτό όταν στην τελευταία μαζική αγωνιστική κινητοποίηση των απολυμένων της Π - Π, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνης Λιβάνης,είχε υποσχεθεί ότι την Τρίτη 14 του μήνα θα δοθεί επίσημη κυβερνητική απάντηση στο αίτημά τους να επαναλειτουργήσει η εταιρία υπό τον έλεγχο του ΟΑΕ! Οσο για την... εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου Καρπενησίου επίσης στους Στρατο - κατσαμπαίους και για το αν συμφέρει η προσφορά που κατέθεσαν αυτοί οι επιχειρηματίες για να παραλάβουν ολόκληρο τον Ομιλο Π - Π, μπήκε στο... αρχείο.

Συνεχίζουν το έγκλημα

Η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχίζει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αδιαφορώντας από τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την πολιτική ξεπουλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγοραστής της "Π - Π Γαβριήλ", Παπαθανασίου,ο οποίος αφού ξεκοκάλισε την επιχείρηση, την εγκατέλειψε πετώντας στο δρόμο 360 εργαζόμενους και τώρα ζητάει και τα ρέστα!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω "αγοραστής", δίνοντας προκαταβολή 350 εκατ. δραχμών, ανέλαβε τον Ιούλη του 1992 μια περιουσία αξίας πάνω από7 δισ.δραχμές, με έτοιμα αποθέματα στις αποθήκες, αξίας πάνω από 2,6 δισ. δραχμές! Αφού έφαγε τα αποθέματα και εκμεταλλεύτηκε τσάμπα την επιχείρηση σήμερα, δύο χρόνια μετά, την επιστρέφει ξανά στον ΟΑΕ, όπως έκαναν οι ιδιοκτήτες της και πριν ακριβώς από 10 χρόνια και όχι μόνο αυτό. Τώρα ο Παπαθανασίου έχει κάνει αγωγή εναντίον του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ζητώντας να του επιστραφεί η προκαταβολή των 350 εκατ. που έδωσε ως προκαταβολή, για να παραλάβει την επιχείρηση! Οσο για τον ΟΑΕ, επιβεβαιώνει το σκάνδαλο με τη σιωπή του, ενώ έβαλε ξανά "πωλητήριο" στο εργοστάσιο.

Το ιστορικό του σκανδάλου πώλησης της Γαβριήλ επιγραμματικά έχει ως εξής: Ο πρώτος εκβιασμός των Παπαθανασίου - Κατσάμπα προς τον ΟΑΕ έγινε γνωστός στις 21 Μάρτη του 1993. Με έγγραφό τους προς τον ΟΑΕ, ζητούν να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του τιμήματος και την τελευταία δόση για την αγορά της επιχείρησης να μην την καταβάλουν στις 27 Απρίλη 1994, όπως όριζε το συμβόλαιο, αλλά στις 30 Ιούνη του 1996! Ταυτόχρονα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρουν ότι η επιχείρηση έχει ανάγκη από 800 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μετεγκατασταθεί το βαφείο - φινιριστήριο στο εργοστάσιο τουΔουρίδα.Το αίτημα αυτό έγινε απαίτηση και αρχίζει ο εκβιασμός των αγοραστών προς τον ΟΑΕ. Δεν καταβάλλουν καμία δόση και παράλληλα καθυστερούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, τους οποίους χρησιμοποιούν ως ομήρους, για να πετύχουν τις ρυθμίσεις που απαιτούν. Ο ΟΑΕ υποκύπτει.

Ομως, επειδή "τρώγοντας έρχεται η όρεξη", από τις αρχές του 1994, οι αγοραστές διεκδικούν εκτός των άλλων να τους δοθεί και το υπόλοιπο 70% των μετοχών της επιχείρησης που κατέχει ο ΟΑΕ, χωρίς οι ίδιοι να πληρώσουν καμία δόση. Από την πλευρά της, η νέα διοίκηση του ΟΑΕ, όχι μόνο δεν ακυρώνει το συμβόλαιο πώλησης, όπως οριζόταν από το ίδιο, σε περίπτωση που οι επενδυτές δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά τους καλύπτει και διατηρεί αυτή τη στάση μέχρι σήμερα.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ