Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια "ανακωχής" ενόψει νέων "μποφόρ"
  • Το θέμα Λιβανού προκαλεί νέα προβλήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω "δελφινομαχίας" και αναζήτησης των ισορροπιών που να επιτρέπουν πραγματοποίηση του ανασχηματισμού
  • Αναζητείται συμφωνία χρονικής μετάθεσης του νέου γύρου της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για μετά την προεδρική εκλογή

Το θέμα Λιβανού δημιουργεί νέα προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά την ίδια ώρα από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να επιβληθεί μια επιφανειακή εσωτερική νηνεμία και να επιτευχθεί μια πρόσκαιρη "ανακωχή" μεταξύ των αντιμαχόμενων "δελφίνων" εν' όψει της πρώτης ψηφοφορίας της Παρασκευής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκκρεμότητα (σ.σ: προεδρική εκλογή) που, σε ό,τι αφορά τον Α. Παπανδρέου έχει μεταθέσει για την επομένη τα όποια "μέτρα" εξετάζει να λάβει, ενώ από την άλλη προσφέρει τη δυνατότητα στους διαγκωνιζόμενους στην κούρσα της διαδοχής να δίνουν το στίγμα τους με καλυμμένα τα "νώτα".

Οσον αφορά την υπόθεση του ΣΚΑ+ΔΚΙ, ο Α. Παπανδρέου φέρεται έντονα δυσαρεστημένος λόγω της έκτασης που πήρε το ζήτημα της εμπλοκής της κυβέρνησης διά του υπουργού Τουρισμού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εκείνο που συζητείται από κυβερνητικούς παράγοντες δεν είναι η αποπομπή Λιβανού από την κυβέρνηση, αλλά το πώς αυτή θα μεθοδευτεί ώστε να μην αποτελέσει μπούμερανγκ.Λέγεται συγκεκριμένα ότι αν η απομάκρυνση γινόταν τώρα θα σήμαινε ουσιαστικά ομολογία "ενοχής", πράγμα που σε καμία περίπτωση δε θα απέφερε όφελος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Πάντως, πιθανότερη θεωρείται η όποια εξέλιξη να ενταχθεί στο πλαίσιο του (διαψευδόμενου, βέβαια, αλλά) σχεδιαζόμενου ανασχηματισμού και των ισορροπιών που αναζητούνται για την πραγματοποίησή του. Μια από τις φόρμουλες που ανασύρεται, όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους, είναι η απομάκρυνση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα. Τακτική που εφόσον ακολουθηθεί δε θα συμπαρασύρει φυσικά μόνο τον Δ. Λιβανό και δεν είναι σίγουρο ότι λύνει περισσότερα προβλήματα από όσα δημιουργεί.

Οσο για την κατάσταση στο πεδίο των "συντροφικών μαχαιρωμάτων", ο Κ. Σημίτης παρενέβη χτες από την πλευρά του μοναδικού μέλους της Κίνησης των"4" με κυβερνητικά καθήκοντα, σε μια εμφανή προσπάθεια να πατήσει σε δυο βάρκες. Ο υπουργός Βιομηχανίας χαρακτήρισε "σωστό και σκόπιμο να υπάρχουν αντιπαραθέσεις απόψεων, διαφορετικές ιδέες" μέσα στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι "η υπερβολική προσοχή σ' αυτή τη συζήτηση της δίνει μια διάσταση που δεν έχει". Προχώρησε δε παραπέρα και σε μια αποστροφή αρχηγικού τύπου έκανε"σύσταση" λέγοντας ότι "δε θα πρέπει να μας απασχολεί αποκλειστικά το θέμα τι είπε ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Λαλιώτης, η κ. Β. Παπανδρέου, τι απάντησε ο ένας στον άλλο γιατί έτσι χάνουμε το δάσος".

Η παραπάνω τοποθέτηση ερμηνευόταν από συνεργάτες του πρωθυπουργού ως "νεύμα" του Κ. Σημίτη προς τους υπόλοιπους της Κίνησης "να μην κάνουν φασαρία" εν' όψει της προεδρικής εκλογής, ενώ την ίδια ώρα από τη μεριά της Β. Παπανδρέου επαναλαμβανόταν ότι "η πορεία των "4" είναι σταθερή". Ας σημειωθεί ότι άνθρωποι του περιβάλλοντος της πρώην επιτρόπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαλιώτη για χρησιμοποίηση στην κυβέρνηση στελεχών όπως ο Θ. Πάγκαλος, η Β. Παπανδρέου κλπ., έλεγαν ότι η συζήτηση περί ανάληψης από τον τελευταίο καθηκόντων γραμματέα δε στερείται βάσης... Τέλος, και από πλευράς Χαρ. Τρικούπη αναγνωριζόταν χτες η ανάγκη για "ανακωχή". Ο πρόσκαιρος χαρακτήρας της οποίας - αν επιτευχθεί - είναι έκδηλος, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γ. Δασκαλάκη, που φωτογραφίζοντας τους εσωκομματικούς αντιπάλους μίλησε για την ανάγκη "σωφροσύνης..., εποικοδομητικού και όχι μηδενιστικού διαλόγου".

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ