Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε απεργία οι μεταλλουργοί της Βαυαρίας

ΒΟΝΝΗ. -

Οι εργάτες μεταλλουργίας στη Βαυαρία ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας, σε υποστήριξη αιτήματος αύξησης μισθών κατά 6% για το τρέχον έτος για τα περίπου 3.500.000 εργαζομένους στη βιομηχανία ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

"Τα παιχνιδάκια τελείωσαν", τόνισε ο επικεφαλής του Συνδικάτου Μετάλλου IG στη Βαυαρία Βέρνερ Νοϊγκεμπάουερ, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της τριήμερης ψηφοφορίας όπου υπέρ της απεργίας ψήφισε το 88,3% των περίπου 165.000 μελών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Το καταστατικό του συνδικάτου προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του 75% των μελών του για την κήρυξη απεργίας.

Η κατάληξη στο μέσο της απεργίας δεν υπήρξε αποτέλεσμα άρνησης των εργοδοτών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά η άρνησή τους και απλώς να συζητήσουν τα αιτήματα. Η τακτική αυτή της Ομοσπονδίας των εργοδοτών επέσυρε επικρίσεις όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από επιφανείς πολιτικούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ενώ παράλληλα, το κόμμα κάλεσε δημόσια την εργοδοσία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Εκτός από το αίτημα των αυξήσεων της τάξης του 6%, το Συνδικάτο Μετάλλου επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας του 1990, σύμφωνα με την οποία, από την 1η του Οκτώβρη, πρέπει να υπάρξει μείωση των ωρών εργασίας σε 35 τη βδομάδα, χωρίς αναλογική μείωση αποδοχών και την αναθεώρηση της οποίας επιδιώκουν πάση θυσία οι εργοδότες, με το επιχείρημα ότι συνεπάγεται επιπρόσθετη αύξηση στο κόστος εργασίας κατά 2,8%.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βαυαρία θεωρείται ότι θα επιτύχουν όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στην πλειοψηφία των μικρών, παρά την απειρία της τοπικής οργάνωσης, δεδομένου ότι η τελευταία απεργία στην περιοχή της Βαυαρίας στο μέταλλο έγινε το 1954.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ