Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μεγάλη αντοχή της κοινωνικής ασφάλισης

Οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί της Ελλάδας θα καλύψουν στους ομογενείς συνταξιούχους τα κενά που αφήνει το χαώδες ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης στις ΗΠΑ

Χαώδες και ιδιαίτερα δαπανηρό είναι το ισχύον ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης των ΗΠΑ και στερεί από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού τη δυνατότητα να καταφύγει στο γιατρό ή το νοσοκομείο, μετέδωσε χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας(ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ) στις ΗΠΑ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για να ενημερώσει τους ομογενείς για τη διακρατική σύμβαση Ελλάδας - ΗΠΑ για την κοινωνική ασφάλιση, διαβεβαίωσε τους Ελληνες της Αμερικής ότι όποιος δικαιούται έστω και μιας μικρής σύνταξης από οποιονδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, θα έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, εφόσον εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα - τονίζεται στο τηλεγράφημα - δε δίστασε να επωμιστεί το βάρος μιας συμπληρωματικής παροχής, στην περίπτωση που το σύνολο της ελληνικής σύνταξης και της σύνταξης των ΗΠΑ του δικαιούχου είναι κατώτερο από το οριζόμενο κατώτατο όριο διαβίωσης, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Σε συγκέντρωση που είχαν οι ομογενείς στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στη Ν. Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Κ. Παπαλέξης,οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ Γ. Σολωμός καιΚ. Κοντός και ο υποδιοικητής του ΟΓΑ Ε. Στρατάκης,αναφέρθηκαν στις διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας, που κατοχυρώνει τις αρχές:

  • Της ενιαίας ασφαλιστικής μεταχείρισης, που εξασφαλίζει τα ίδια κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με τον υπήκοο των ΗΠΑ, στον Ελληνα που εργάζεται στην Αμερική.
  • Του συνυπολογισμού των χρονικών περιόδων απασχόλησης και δικαιωμάτων συνταξιοδότησης στις δύο χώρες.
  • Της ελεύθερης μεταφοράς των παροχών, της σύνταξης είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αμερική, είτε σε μια τρίτη χώρα της απόλυτης επιλογής του δικαιούχου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ