Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Θερινός και ανθυγιεινός αιφνιδιασμός

Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πορίσματα από το 1993 και μετά για τη μεταρρύθμιση, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος

Η ενδεχόμενη εξαγγελία θέσεων του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης καταμεσής στο καλοκαίρι σημαίνει αιφνιδιασμό, επισημαίνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι πριν τις διακοπές θα συζητηθεί και το θέμα της Υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ προχώρησε σ' αυτήν την ανακοίνωση, με δεδομένο ότι, στη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, ο τελευταίος είχε αναλάβει ορισμένες βασικές δεσμεύσεις με πρώτη ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Ομως, ο Αλ. Παπαδόπουλος στις 13.7.2000 δήλωσε - και το επαναλαμβάνει και σε χτεσινή ανακοίνωσή του - ότι θα κάνει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την Υγεία στις 28.7.2000.

«Η επιλογή αυτής της εποχής μάς κάνει καχύποπτους, όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου», τονίζει η ΕΙΝΑΠ και υπενθυμίζει ότι ο υπουργός είχε αναλάβει τις παρακάτω δεσμεύσεις:

  • Το κύριο βάρος των δαπανών για την Υγεία πρέπει να το έχει το κρατικός προϋπολογισμός.
  • Θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία.
  • Θα ενισχυθεί και θα θωρακιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος.
  • Θα σταματήσει η σε βάρος του ΕΣΥ διαπλοκή με το Πανεπιστήμιο.
  • Θα ενισχυθεί η δημοκρατία στο σύστημα (π.χ. ενίσχυση των Επιστημονικών Επιτροπών).

«Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι πιο πάνω δεσμεύσεις του υπουργού, τότε θα μας βρει αντιμέτωπους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ.

Ο υπουργός Υγείας

Με αφορμή τις προχτεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, χτες υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα ή ακούστηκαν διάφορες ειδήσεις για το περιεχόμενο της περίφημης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ».

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής: Ολα όσα γράφονται και λέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη μεταρρύθμιση είναι αυθαίρετα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η μεταρρύθμιση θα είναι μια πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο του υπουργού, την οποία επεξεργάζεται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αφού έλαβε υπόψιν όλες τις προτάσεις, μελέτες και τα πορίσματα των κατά καιρούς ομάδων εργασίας, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα απ' το 1993 και μετά. Αυτά τα οποία διαρρέονται ή αυθαιρέτως αναγράφονται μόνο σύγχυση προκαλούν».

Ο υπουργός, όσο κι αν προσπαθεί να διαψεύσει τα γραφόμενα, απλώς τα επιβεβαιώνει. Διότι όλες οι προτάσεις του 1993 και μετά, όλα τα πορίσματα και οι προτάσεις στηρίχτηκαν ή αποτελούν παραλλαγές του διαβόητου πορίσματος των ξένων εμπειρογνωμόνων, που είχε καλέσει ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός.

Στοιχεία εκείνων των προτάσεων έχουν ήδη θεσμοθετηθεί - όπως έγινε με τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2519/97 - και ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει την εφαρμογή των ανενεργών διατάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ