Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εγκαταλειμμένη η περιφέρεια

Σωρός τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων, που έχουν μείνει στις παραμεθόριες περιοχές του νομού

Εκρηκτική κατάσταση έχει δημιουργήσει η συσσώρευση και η όξυνση των άλυτων τοπικολαϊκών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι παραμεθόριες - προβληματικές περιοχές, δήμοι και κοινότητες του Νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για προβλήματα στοιχειώδη που αφορούν τη διάνοιξη δρόμων για την επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά, έλλειψη ύδρευσης και έργων άρδευσης, προβλήματα ανάπτυξης των επιμέρους περιφερειών και αξιοποίησης των δυνατοτήτων, που δίνει η πολιτιστική κληρονομιά και η φυσική ομορφιά.

Πολλά από τα επιμέρους προβλήματα είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε στις συναντήσεις που είχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Γεράσιμος Αραβανής με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη διάρκεια της πολιτικής εξόρμησης που οργάνωσε στο νομό η ΝΕ Ιωαννίνων. Στην Πεδινή οι εκπρόσωποι της ΤΑ έθεσαν τα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες. Ενώ, από τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, επισημάνθηκαν ως σοβαρότερα τα προβλήματα της ύδρευσης που δημιουργούνται και στις 52 κοινότητες που παίρνουν νερό από το δίκτυο που υδρεύεται η πόλη.

Αλλο μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει τις γύρω κοινότητες και βαραίνει και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τους κατοίκους της γύρω περιοχής αποτελεί η χωματερή, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και πρέπει να απομακρυνθεί γιατί ούτε η υγειονομική ταφή λύνει το πρόβλημα. Πολύ περισσότερο τώρα που εκφράζονται φόβοι ότι η χαβούζα, που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, έχει μολύνει τα υπόγεια νερά. Στο χωριό Κατσικάς,ένα χωριό ζωντανό, ο πρόεδρος του Σπύρος Σιαράβας εκφράζει τους φόβους του πως ο θεσμός των ΟΤΑ, με τις εξελίξεις που δρομολογούνται με το νόμο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με τα Συμβούλια Περιοχής, μάλλον υποβαθμίζεται καθώς φαίνεται ότι το πρωτοβάθμιο κύτταρο, η κοινότητα, αποδυναμώνεται.

Ποια προοπτική;

Στο χωριό Κληματιά οι πρόεδροι αρκετών κοινοτήτων, που ανήκουν στο ίδιο Συμβούλιο Περιοχής, επισημαίνουν ότι ενώ η γνώμη της πλειοψηφίας είναι η έδρα του τοπικού συμβουλίου να είναι η Κληματιά, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο πάνε να ορίσουν τη Ζίτσα. Η περιοχή της κοινότητας Κληματιά είναι μαρμαροφόρος. Από το '93, όμως, το δημόσιο πήρε τα λατομεία από την κοινότητα, που, έκτοτε, έχει εμπλακεί σε έναν ατέλειωτο δικαστικό αγώνα δικαίωσης. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, η κοινότητα έχει χάσει τεράστια έσοδα από την εκμετάλλευση των μαρμάρων. Πέραν αυτών, το ζήτημα που θέτει ο πρόεδρος της κοινότητας είναι η προοπτική για τους κατοίκους του χωριού, που στη συντριπτική πλειοψηφία σήμερα ασχολούνται με την εξόρυξη του μάρμαρου. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, σε λίγα χρόνια θα τελειώσει η εξόρυξη και οι κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα απασχόλησης. Ετσι ζητούν να γίνει το αρδευτικό για την περιοχή Κληματιά, Καρίτσα, Δαφνόφυτο, Ράικο και Σούλι.Σοβαρά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άλλα χωριά. Στο Ράικο οι κάτοικοι έχουν μπλέξει με τον παραλογισμό των δασικών νόμων, με βάση τους οποίους το υπουργείο Γεωργίας τους έχει πάρει και τα κτήματα που είχαν αγοράσει από τους μπέηδες, έτσι για το κουράγιο τους που μένουν εκεί μακριά από το Θεό...

Ο Καλαμάς

Στο Καλπάκι οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής στη συνάντηση με τον Σπ. Στριφτάρη έθεσαν, εκτός των άλλων, το θέμα του καθαρισμού της κοίτης Καλαμά, Μαυρονορίου, Παρακαλάμου για να μην πλημμυρίζει ο κάμπος. Επίσης βάζουν το αίτημα για ενίσχυση των αρδευτικών έργων με νερά από τον Καλαμά. Και να γίνει, επιτέλους, άρδευση της ψηλής ζώνης από τον Καλαμά. Το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχές είναι επίσης σοβαρό, ενώ η ανεργία, η πολιτιστική υποβάθμιση και το πρόβλημα της παιδείας βασανίζουν τους κατοίκους.

Εντονα είναι τα προβλήματα και τα θέτουν υπόψη του κομμουνιστή βουλευτή οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων Χρυσοράχη, Ραβένια, Κουκλιοί.Η Χρυσοράχη δεν έχει ούτε δίκτυο ύδρευσης και χρειάζεται ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου. Ενώ στην κοινότητα Ραβένια οι κάτοικοι ζητάνε να περιέλθουν τα δάση στις κοινότητες για να 'χουν και κάποιο πόρο από την εκμετάλλευσή τους. Επίσης αναρωτιούνται τι έχει γίνει με ένα αποστραγγιστικό έργο που ήταν να γίνει εκεί, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Μιλώντας ο Σπύρος Στριφτάρης στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, ανακοίνωσε πως το ΚΚΕ θα φέρει τα προβλήματα και στη Βουλή για να αντιμετωπιστούν. Ο κομμουνιστής βουλευτής κατάγγειλε την εγκατάλειψη των παραμεθόριων περιοχών και την υποκρισία των εκάστοτε κυβερνήσεων που μιλάνε για μέτρα υπέρ των ακριτικών περιοχών, τάχα. Εξήγησε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι για τη φύλαξη των συνόρων αρκεί ο στρατός μας και δε χρειάζονται ειδικά σώματα κλπ. "Αντί να ξοδεύονται χρήματα για τέτοια σώματα, ας δώσουν τα χρήματα και κίνητρα για ανάπτυξη των περιοχών της παραμεθόριας περιοχής για να μείνει ο κόσμος στον τόπο του, τόνισε ο βουλευτής. Και είναι πρώτα ευθύνη του κράτους να επενδύσει στις παραμεθόριες περιοχές, πρόσθεσε, γιατί το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο μόνο για το κέρδος του ενδιαφέρεται. Ετσι, δεν είναι τυχαίο, επισήμανε, ότι στο Νομό Ιωαννίνων ουσιαστικά μόνον οι συνεταιρισμοί επενδύουν και υπάρχουν μόνο συνεταιριστικά εργοστάσια. Μ' αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται στην πράξη ο κοινωνικός και οικονομικός ρόλος των συνεταιρισμών, παρά τη δυσφήμιση της συνεταιριστικής ιδέας", υπογράμμισε ο Σπύρος Στριφτάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ