Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Δεν κλείνεται ο μαθητής σε κουτάκια

Για άλλη μία χρονιά οι "αρχιτέκτονες" του εκπαιδευτικού συστήματος, φερόμενοι ως "μαθητευόμενοι μάγοι", αναστάτωσαν και φέτος τα σχολεία με τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των μαθητών. Οπως και οι προκάτοχοί τους, αφού εγκατέλειψαν τη δημόσια εκπαίδευση στη μοίρα της με τις πενιχρές δαπάνες και τα ανύπαρκτα μέτρα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης, που οδηγεί στην ολοένα και αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης, επέλεξαν σαν πρώτη προτεραιότητα την αξιολόγηση των μαθητών για προφανείς λόγους εντυπωσιασμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Και την πρώτη κυβερνητική οχταετία το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τις εξετάσεις στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές εκείνες "επαναστατικές". Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ονόμασε "επαναστατικές αλλαγές" την επαναφορά της βαθμολογίας και των εξετάσεων. Σήμερα η κυβέρνηση, και πάλι χωρίς καμία μελέτη, προχώρησε στην "περιγραφική αξιολόγηση", την οποία μετά από την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών αναγκάστηκε να ουσιαστικά να την αποσύρει.

Σε ένα σχολείο, όπου κυριαρχεί η διπλή βάρδια, τα πολυάριθμα τμήματα και τα αναχρονιστικά αναλυτικά προγράμματα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ουσιαστική διαδικασία ελέγχου της γνώσης και κριτική αφομοίωσή της. Γι' αυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης απέτυχαν παταγωδώς. Ηταν προδιαγεγραμμένη η αποτυχία τους γιατί οι μαθητές δε χωράνε στα "κουτάκια" των "παιδαγωγικών ημερολογίων", που ήθελε να τους κλείσει η κυβέρνηση. Γιατί οι εργασίες - απαραίτητες σίγουρα - δεν μπορούν να γίνουν σε σχολεία που δε διαθέτουν βιβλιοθήκες για την απαιτούμενη βιβλιογραφία.

Σήμερα ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης" ανοίγει το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές παλινωδίες. Μιλούν ο καθηγητής Δ. Μπαλωμένος,πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ, ο δάσκαλος Θ. Γκεσούλης,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δασκάλων Περιστερίου, ενώ με άρθρο του παρεμβαίνει ο σχολικός σύμβουλος Γ. Βαγενάς.Παρουσιάζονται επίσης οι διατάξεις των επίμαχων Προεδρικών Διαταγμάτων, που αναστάτωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ