Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκηνικό εμπαιγμού για τους καπνοπαραγωγούς

Σε εμπαιγμό για τους καπνοπαραγωγούς εξελίσσεται η υπόθεση με τα καπνά, μετά την απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη,για την υιοθέτηση με κατεπείγουσα διαδικασία της τροποποίησης του βασικού κοινοτικού κανονισμού 2075/92, με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού και Λαϊκού Κόμματος και την παραπομπή της συζήτησης για την Ολομέλεια του Μάρτη.

Το υπουργείο Γεωργίας μπροστά στο "χαστούκι" αυτό, ψάχνει να βρει φόρμουλες ώστε να κατευνάσει την οργή των καπνοπαραγωγών, που ήδη στη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία και την Κεντρική Μακεδονία έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις και ο ξεσηκωμός τους αναμένεται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που δεν άσκησε καμία πίεση στο προηγούμενο διάστημα, ώστε να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο θέμα των καπνών και την καταβολή του πριμ, προσπαθεί τώρα να τα "μπαλώσει" και να ρίξει "στάχτη στα μάτια" των καπνοπαραγωγών. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε χτες και ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος,ο οποίος έθεσε το θέμα στον Γ. Μωραφιτη κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γ. Μωραφιτης επανέλαβε και χτες, ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες και θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή του μέτρου για την απευθείας χορήγηση του πριμ στους καπνοπαραγωγούς με αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής. Επίσης, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή του πριμ με εσωτερική διάταξη. Μάλιστα, ο Γ. Μωραφιτης προεξοφλούσε χτες ότι μέχρι τέλος του Φλεβάρη το θέμα θα έχει λυθεί και ανακοίνωσε πως στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και οργανώσεων που σχετίζονται με τα καπνά.

Ωστόσο, όμως, κύκλοι του υπουργείου Γεωργίας εκτιμούσαν και χτες ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως θέλει να τα παρουσιάσει ο υπουργός Γεωργίας, αφού για να δοθεί το πριμ στους παραγωγούς πρέπει πρώτα, απαραίτητα, να γνωμοδοτήσει το Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια να βγουν οι εφαρμοστικοί κανονισμοί. Υποστήριζαν, επίσης, πως είναι αδύνατον να δοθεί το πριμ στα καπνά εσοδείας 1994 από τον Εθνικό Προϋπολογισμό με εσωτερική διάταξη. Και αυτό γιατί η Κομισιόν δε θα επιτρέψει παρέκκλιση από του κοινοτικούς κανονισμούς, ακόμα και στην περίπτωση, όπως ευχόταν, ο Γ. Μωραφιτης, να βρει κατανόηση για το πρόβλημα που υπάρχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ