Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
"Σφαγή" στα κονδύλια για έργα

Στον "αέρα" κινδυνεύουν να βρεθούν τα έργα που έχουν προγραμματίσει - πολλά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης - οι δήμοι που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας. Τα χρήματα που τελικά θα πάρουν για το 1995 διά μέσου της Συλλογικής Απόφασης Νομαρχιακού Ταμείου - 2 (ΣΑΝΤ - 2) είναι μόλις 3 δισ. δρχ., ενώ για τα προγραμματισμένα έργα οι δήμοι έχουν εντάξει στους προϋπολογισμούς τους συνολικά ένα ποσό 4,6 δισ. δρχ.

Αυτή η καθόλου αισιόδοξη προοπτική ήταν το θέμα που συζητήθηκε στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης.

Οπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, το πρόβλημα παρουσιάστηκε γιατί ενώ στην παλιά Νομαρχία Αθηνών ανήκαν 11 δήμοι, με τη διεύρυνσή της οι δήμοι που ανήκουν σ' αυτήν έφτασαν τους 50, χωρίς όμως να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό της και τα κονδύλια από τις νομαρχίες στις οποίες ανήκαν οι δήμοι που προστέθηκαν στη δύναμή της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το μοίρασμα της παλιάς "πίτας" σε περισσότερους δήμους να αποδίδει για κάθε έναν από αυτούς περίπου 50 εκατομμύρια μόνο. Ταυτόχρονα, το ποσό που δίνει το κράτος μέσω του ταμείου ΣΑΝΤ - 1 είναι αμελητέο, αφού δεν ξεπερνά συνολικά τα 250 εκατομμύρια. Εντονο πρόβλημα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει και στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, όπου ήδη εκτελούνται έργα ύψους 3,6 δισ. δρχ. με προγραμματισμό για το 1995 έργων ύψους 8 δισ.

Από το σύνολο των δημάρχων εκφράστηκε η ανησυχία για το πρόβλημα, ενώ ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα δε λύνεται μεταφέροντας τα ελάχιστα αυτά κονδύλια από τον ένα δήμο στον άλλο, αλλά πρέπει οι δήμαρχοι να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα λεφτά που δικαιούνται και χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ