Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πολιτικό το πρόβλημα του σωφρονιστικού συστήματος"

Δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Σύσκεψη χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η κατάσταση στις φυλακές μετά και τη δημοσιοποίηση της σχετικής επιστολής κρατουμένων απασχόλησε χτες το βράδυ σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης και οι υφυπουργοί Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Στ. Μανίκας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο υπουργός Αν. Πεπονής απέφυγε να κάνει "βεβιασμένες", όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις και αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει από πλευράς υπουργείου πρόθεση να υπάρξει συγκεκριμένος προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θα υπάρξει, είπε, συνέχιση της προσπάθειας. Ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα θα είναι για μέτρα βραχυπρόθεσμα όσο και για μέτρα μακροπρόθεσμα και ίσως και μεσοπρόθεσμα. Τα προβλήματα υγείας στις φυλακές υπάρχουν, παραδέχτηκε. Η κατάσταση, συνέχισε, είναι μη ικανοποιητική, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα για τον κοινωνικό περίγυρο. Τις φυλακές επισκέφτηκε ο γιατρός Ε. Δροσινός, σύμβουλος του υπουργού, ενώ ο τελευταίος επιφυλάχτηκε να κάνει ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Πολιτικό το πρόβλημα, λέει ο Κουβελάκης

Πολιτικό είναι το πρόβλημα του σωφρονιστικού συστήματος, παρατηρεί σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κουβελάκης.Προσθέτει επίσης ότι "είναι πρόβλημα των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης να θεσπίσουν, να ενεργοποιήσουν και να επιβλέψουν το οργανωτικό πλαίσιο που θα εξουδετερώσει τους μηχανισμούς αυθαιρεσίας και θα αποτρέψει τα φαινόμενα ανομίας".

Η δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί απάντηση στη χτεσινή πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες του Γ. Κουβελάκη για "κυκλώματα παρανομίας, αυθαιρεσίας και εκμετάλλευσης κρατουμένων". Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι τέτοια έρευνα διενεργείται ήδη από υπεύθυνους δικαστικούς λειτουργούς και ύστερα από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, "χωρίς να έχει ανάγκη τη θορυβώδη διατύπωση αιτημάτων από τον κ. Εβερτ προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου".

Παρατηρεί, τέλος, ότι η προσφυγή στον εισαγγελέα για την αντιμετώπιση θεσμικών προβλημάτων είναι ένδειξη πολιτικής πενίας, αμηχανίας και σύγχυσης,"γιατί οι πολιτικές διαφορές έχουν το δικό τους προνομιακό χώρο επίλυσης, που είναι το Κοινοβούλιο και ο λαός".

Αρνήθηκαν το συσσίτιο

Οπως είχαν προαναγγείλει, οι 220 κρατούμενες της Κεντρικής Φυλακής Γυναικών του Κορυδαλλού αρνήθηκαν χτες το συσσίτιο. Οι κρατούμενες, που αποφάσισαν αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, για τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είχαν ως το μεσημέρι, τουλάχιστον, προσδιορίσει τη διάρκειά της, έλεγαν πάντως πως αν και συμβολική δε θα εξαντληθεί σε μια ημέρα.

Να σημειώσουμε πως το κλίμα ήταν ήρεμο χτες, τόσο στις γυναικείες όσο και στις άλλες φυλακές του συγκροτήματος Κορυδαλλού, παρά τον απόηχο της επιστολής κρατουμένων που είδε χτες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εντός των ημερών, εισαγγελέας θα αναλάβει να διερευνήσει, όσα καταγγέλλουν στο έγγραφό τους οι κρατούμενοι. Παραμένει ερωτηματικό αν στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας Πρόνοιας, σχετικά με τους ασθενείς κρατούμενους, ή θα επιμείνουν - μετά και την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποίησαν χτες - σε ευχολόγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ