Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Απεριόριστη" διακίνηση σε Πανεπιστημιούπολη και Καισαριανή

Σε 20.000 υπολογίζονται οι ναρκομανείς στην Αττική

Οι περιοχές της Πανεπιστημιούπολης και της Καισαριανής αποτελούν το πιο πολυσύχναστο στέκι των τοξικομανών στην Αττική. Σύμφωνα με στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, το 16% περίπου των ατόμων που πιάστηκαν πέρσι ως ύποπτα χρήσης ή διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθησαν εκεί.

Συγκεκριμένα, έγιναν 538 προσαγωγές, 35 συλλήψεις και σχηματίστηκαν 25 δικογραφίες. Συνολικά, το 1994 σ' ολόκληρη την Αττική έγινε προσαγωγή 3.415 ατόμων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων - σκούπα της Ασφάλειας. Απ' αυτούς οι 159 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και σχηματίστηκαν 130 δικογραφίες. Οι παραπομπές που έγιναν το 1994 σε όλη την Αττική έφτασαν τις 746.

Η διακίνηση των ναρκωτικών στο άλσος της Πανεπιστημιούπολης απασχολεί τους κατοίκους του Ζωγράφου και των Ανω Ιλισίων. Γονείς και παιδιά γίνονται καθημερινά μάρτυρες των δοσοληψιών μέσα και έξω απ' το δάσος. Οι έμποροι έρχονται και φεύγουν ανενόχλητοι με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους.

Στις 19 Σεπτέμβρη 1994 οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν συγκέντρωση έξω απ' την Αλσούπολη με αίτημα να απαλλαγεί το δάσος απ' τους εμπόρους και να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και διασκέδασης. Μιλώντας σε εκείνη τη συγκέντρωση ο Λάζαρος Κυρίτσης,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου",τόνισε ότι "η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά, όταν το δάσος περιφράχτηκε από το Πανεπιστήμιο, στο οποίο και ανήκει, αφήνοντας τέσσερις εισόδους, με αποτέλεσμα οι έμποροι να δρουν εκεί μέσα ανενόχλητοι".

Τα άλλα στέκια

Μετά την Πανεπιστημιούπολη και την Καισαριανή τα στέκια διακίνησης ναρκωτικών είναι η Πλατεία Βάθης, το Μεταξουργείο και η Ομόνοια. Σ' αυτό το "τρίγωνο" το 1994 έγιναν 941 προσαγωγές και 30 συλλήψεις. Ακολουθεί το Θησείο με 374 προσαγωγές και 11 συλλήψεις. Στην Καλλιθέα, τα Πετράλωνα, τον Ταύρο, τον Αλιμο, τη Δάφνη και τον Πειραιά έγιναν 507 προσαγωγές και 22 συλλήψεις.

Πέρα από τις επιχειρήσεις - σκούπα, άλλοι 519 άνδρες και 68 γυναίκες πιάστηκαν στην Αττική και κατηγορήθηκαν για παράβαση του νόμου, που αφορά τα ναρκωτικά, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 106. Κατασχέθηκαν 40 κιλά ηρωίνη, 4,5 κιλά κοκαφινη, 42 κιλά χασίς, 2.295 δισκία μεθαδόνης και 830 ηρεμιστικά δισκία. Η ποσότητα αυτή είναι ελάχιστη αφού, σύμφωνα μ' εκτίμηση αξιωματικού της Ασφάλειας, οι τοξικομανείς στην Αττική αριθμούν 20.000 ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και οι κατασχέσεις όπλων σε υποθέσεις ναρκωτικών, γεγονός που δείχνει ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε διάφορες σπείρες γίνεται όλο και πιο έντονος. Πέρσι στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν 25 πιστόλια και περίστροφα, εφτά καραμπίνες, δυο υποπολυβόλα, δυο χειροβομβίδες και 925 φυσίγγια.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ