Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευρήματα 32 αιώνων

Τα ευρήματα των ανασκαφών της Εφορείας Ακρόπολης,στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, παρουσίασε, προχθές, ο προϊστάμενος της Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,Πέτρος Καλλιγάς.Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν 22 μήνες, με αφορμή την κατασκευή του Μετρό και έφερε στο φως ευρήματα από το 13ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 19ο αιώνα μ.Χ..Στο 13ο αιώνα χρονολογείται ένας κτερισμένος παιδικός τάφος με ζωόμορφα παιχνίδια.Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο τάφος βρέθηκε σε σπίτι και όχι σε νεκροταφείο.

Επίσης, βρέθηκαν δύο αρχαίοι δρόμοι (ίσως 5ος αιώνας π.Χ.) στους οποίες διασταυρώνεται αποχετευτικό δίκτυο.Στο τελευταίο, βρέθηκαν δύο θησαυροί,ο ένας εκ των οποίων 1.500 νομισμάτων που ακόμα δεν έχουν χρονολογηθεί.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ανθρώπινους σκελετούς, μελανόμορφα αγγεία, γλυπτά, μια κοιμώμενη μαινάδα, που μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ερωτιδείς, κεφαλές του Ερμή και ένα αντίγραφο προτομής του Πλάτωνα(2ος αιώνας μ.Χ). Ο Π. Καλλιγάς χαρακτήρισε τα ευρήματα, όχι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και για τα οικοδομικά λείψανα,οπότε μπορούν να συνεχιστούν τα έργα του Μετρό. Πάντως μετά την ανασκαφή, μετατοπίστηκε αρκετά μέτρα το αρχικό σχέδιο του σταθμού, ενώ ένα μέρος του σκάμματος αποδόθηκε στο Μετρό για την ανέγερση υπόγειου οικοδομήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ