Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "γλώσσα" του Νίκου Καζαντζάκη

Στη γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη, αναφέρεται το σημερινό επεισόδιο της σειράς για τη γλώσσα "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική".Ο Ν. Καζαντζάκης δούλεψε τη γλώσσα σε όλα τα είδη του λόγου, όπως στο μυθιστόρημα, στην ποίηση, στο θέατρο και στη μετάφραση. Οπως λέει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος της εκπομπής, "αν ο Παλαμάς ήταν λεξιπλάστης, ο Καζαντζάκης ήτα λεξιθήρας, λεξισυλλέκτης".

Το πάθος του Κρητικού συγγραφέα για τη γλώσσα δεν ήταν μόνο πρακτικό, αλλά και θεωρητικό. Εχει πρότυπά του τον Ψυχάρη και τον Βλαστό, ενώ ο ίδιος δουλεύει με λεξικά, συλλέγει διαλεκτικές λέξεις, γυρίζοντας περιοχές όλης της Ελλάδας και αναζητά γλωσσικό υλικό σε παλαιότερα κείμενα.

Στη σημερινή εκπομπή θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από μια μαρτυρία - ντοκουμέντο, από το αρχείο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, να ακούσουμε τον Ι. Θ. Κακριδή να σχολιάζει το έργο του Καζαντζάκη και να καταθέτει την προσωπική του εμπειρία, για τον τρόπο που ο συγγραφέας "αποσπούσε" τις λέξεις από το στόμα του λαού. Λέξεις που πια δε χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο, αλλά έχουν σωθεί σε κάποιο σημειωματάριο του Καζαντζάκη.

Στην ταινία, ο μελετητής του έργου του Ν. Καζαντζάκη, καθηγητής Θόδωρος Γραμματάς,κάνει μια εκτίμηση του έργου του συγγραφέα, ενώ ο Γιάννης Βόγλης θα διαβάσει αποσπάσματα από το μυθιστόρημα "Καπετάν Μιχάλης" (ΕΤ-1 18.50).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ