Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό ψήφιση το νομοσχέδιο - βόμβα για την παιδεία

ΑΓΚΥΡΑ .-

Στο τουρκικό Κοινοβούλιο στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, αφού εκεί πρόκειται να κριθεί η τύχη του νομοσχεδίου - έμπνευσης στρατηγών και λοιπών... κοσμικών δυνάμεων - για την εκπαίδευση στη χώρα, το οποίο προτείνει, στην ουσία, την κατάργηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης.

Χτες το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή σχεδιασμού και προϋπολογισμού, μετά από συζήτηση εννέα ημερών. Το νομοσχέδιο προβλέπει καθιέρωση οκτάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αντί της πεντάχρονης που ισχύει σήμερα, άρα στην πράξη την κατάργηση των ισλαμικών σχολείων βασικής εκπαίδευσης, γνωστών ως Ιμάμ Χατίπ.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημειώνουν αναλυτές, ήταν μία από τις βασικές επιταγές της στρατιωτικής ηγεσίας για την αναχαίτιση του "θρησκευτικού φανατισμού" επί των ημερών του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνη. Το κόστος της μεταρρύθμισης υπολογίζεται σε 1.000 τρισ. λίρες (613 εκατομ. δολάρια).Θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα συνεχίσει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των υποστηρικτών της "ισλαμικής παιδείας", και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ταραχές στην Αγκυρα...

Αρση, μετά από 10 χρόνια;

Οσον αφορά τον εντός συνόρων εμφύλιο πόλεμο, που διεξάγει το τουρκικό κράτος εναντίον των Κούρδων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είπε χτες - σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή - ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης μέσα στο 1997 της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί σε εννέα επαρχίες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας από το 1987. Η κατάσταση επιτρέπει στις αρχές εκτεταμένες εξουσίες για συλλήψεις και κρατήσεις Κούρδων ανταρτών που δρουν στην περιοχή.

Χτες, όμως, σημειώθηκε ο τραυματισμός επτά Τούρκων στρατιωτών όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν κτύπησε σε νάρκη, κοντά στο χωριό Ναρλικόι, στην επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που ανέφεραν το περιστατικό δε διευκρίνισαν ποιος τοποθέτησε τη νάρκη ή ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών.

Στις φυλακές

Δεν αποκλείεται η περσινή τραγωδία στις τουρκικές φυλακές, με τους 13 νεκρούς, να επαναληφθεί: από τις 14 Ιούλη, όπως έγραψε χτες η Turkish Daily News, 1.300 πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, αντιτιθέμενοι στις μετακινήσεις κρατουμένων που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Γιλμάζ, Ολτάν Σουνγκουρλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ