Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Προβάδισμα των προεδρικών δυνάμεων;

ΝΤΟΥΣΑΝΠΕ. -

Εδαφος φαίνεται να κερδίσουν οι δυνάμεις του Τατζίκου προέδρου Ιμομαλί Ρακχμόνοφ, καθώς οι προεδρικοί φρουροί κατέλαβαν χτες ορεινό πέρασμα στρατηγικής σημασίας στην περιοχή Φακχραμπάντ (35 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Ντουσάνμπε).

Το πρακτορείο ειδήσεων "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" μετέδωσε ότι η περιοχή, που θεωρούνταν"προπύργιο" του συνταγματάρχη Μαχμούντ Χουντοϊμπέρντιεφ, έχει τεθεί πλέον υπό τον έλεγχο των προεδρικών φρουρών, οι οποίοι απώθησαν τους αντάρτες σχεδόν δύο χιλιόμετρα μακριά από το ορεινό πέρασμα του Φακχραμπάντ, που ενώνει το κεντρικό και νότιο Τατζικιστάν.

Εξάλλου, αργά το βράδυ της Τρίτης, στρατιωτικοί διοικητές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ρακχμόνοφ είπαν ότι οι δυνάμεις τους ανακατέλαβαν την πόλη Σαρμπάντ (100 χλμ. νότια του Ντουσάνμπε), ενώ στις δυτικές περιοχές της Τσετσενίας οι ίδιες δυνάμεις αναφέρθηκε πως ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τουρσουνζάμπε.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "Ρ" στη Μόσχα, Ιγκορ Μάσιν, οι συγκρούσεις ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου Ρακχμόνοφ άρχισαν μετά την ανταρσία που έκαναν εναντίον του τέσσερις πρώην σύμμαχοι του Τσετσένου ηγέτη: ο συνταγματάρχης και διοικητής της ταξιαρχίας ταχείας αντίδρασης, Μακχμούντ Χουντοϊμπέρντιεφ, ο διοικητής της προεδρικής φρουράς, Γκαφάρ Μιρτζόεφ, ο επικεφαλής της εθνικής τελωνειακής επιτροπής, Γιακούμπ Σαλίμοφ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων (αστυνομία), Σουκχρόμπ Κασίμοφ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του "Ρ", ο συνταγματάρχης Χουντοϊμπέρντιεφ, που θεωρείται ο ισχυρότερος "αντίπαλος" του προέδρου Ρακχμόνοφ, εναντιώνεται μεταξύ άλλων, μετά τις ανικανοποίητες κατηγορηματικές αντιρρήσεις του για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τον οπλισμό στις - κατά τη διάρκεια του πολέμου - δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ιδίως μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνη.

Οι τελευταίες συγκρούσεις στην Τσετσενία, ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο από την πρωτεύουσα Ντουσάνμπε και εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 70 νεκρούς.

Επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων δημοσιογράφων

Η τσετσενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει επιχείρηση απελευθέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων που κρατούνται σε ομηρία εδώ και μήνες. Μεταξύ των πέντε απαχθέντων δημοσιογράφων είναι Γάλλοι που δουλεύουν σε οργανώσεις αρωγής, ένας Γερμανός επιχειρηματίας και ένας Σλοβένος πολίτης.

Ο στρατηγός Λέτσα Κχουλτγιγκόφ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιχείρηση απελευθέρωσης των ξένων ομήρων που έχουν απαχθεί από ομάδες κακοποιών με σκοπό τη λήψη λύτρων διοργανώνεται ενάντια "σε όσους επιχειρούν να προβάλουν την εικόνα ότι η Τσετσενία είναι άνομη χώρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ