Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Μίνιμουμ" ισραηλινές υποχωρήσεις

Για να δώσει την εντύπωση μιας "ισορροπίας", το Ισραήλ άμβλυνε μερικώς τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης, "απαντώντας" στον Ντένις Ρος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. - Επιχειρώντας να αποκαταστήσει την εικόνα των ΗΠΑ ως "αμερόληπτου διαπραγματευτή", ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον Ντένις Ρος άσκησε αργά προχτές βράδυ έντονη κριτική προς τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης από την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και γενικότερα προς τα μέτρα που έχει λάβει, χαρακτηρίζοντάς τα "αντιπαραγωγικά". Σε απάντηση, χτες, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Ισραήλ προχώρησε σε μερική άρση της απαγόρευσης εισαγωγών τροφίμων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

Αντικρουόμενες απόψεις

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο σημαντικά μέτρα που έχει επιβάλει το Ισραήλ, τα οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου δε δείχνει διατεθειμένη να άρει: Το πρώτο είναι η απαγόρευση της μετακίνησης προσώπων, που καθιστά αδύνατο για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να μεταβούν στις εργασίες τους, και το δεύτερο είναι η δέσμευση κεφαλαίων τα οποία έχουν προορισμό την Παλαιστινιακή Αρχή, ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων (από μεταφορές φόρων).

Ο Ρος, πάντως, δήλωσε χτες πως οι προσπάθειες για τη διάσωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" βρίσκονται στην αρχή. Μετά την τρίτη του συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός απεσταλμένος εκτίμησε πως "προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση". Αργότερα χτες ο Ρος συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

"Για να είναι ρεαλιστική, η αποστολή αυτή είχε ένα πολύ περιορισμένο στόχο", είπε ο Ρος - δηλαδή, να επαναληφθεί η συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον τομέα της ασφάλειας.

Ο αντίλογος των Παλαιστινίων δεν ήταν και τόσο κατευναστικός. Ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός του Αραφάτ, τόνισε πως "δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζουμε το ζήτημα της ασφάλειας από τις υπόλοιπες συνιστώσες της ειρήνης", για να προσθέσει πως "η ασφάλεια των Παλαιστινίων απειλείται από την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ". Αυτό το οποίο είπε στην πραγματικότητα ο Ερεκάτ στον Ρος, σχολιάζει το "Ασοσιέιτεντ Πρες", είναι ότι το χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ευρύ...

Διαδηλώσεις Παλαιστινίων

Στη Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, πάνω από δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ και της μεσολάβησης του Ντένις Ρος. Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Λιβάνου και της οργάνωσης Χαμάς, ενώ υποστηρικτές της Χαμάς φώναξαν συνθήματα όπως "δώστε μας αυτοκίνητα - βόμβες", κρατώντας αυτόματα Καλάσνικοφ, και άλλοι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Αμερικανού απεσταλμένου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν "απάντηση" στα αιτήματα του Ισραήλ προς τον Αραφάτ να συλλάβει 230 Παλαιστίνιους, να αφοπλίσει τις διάφορες παλαιστινιακές ομάδες και να διαλύσει τη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο Ρος είχε ζητήσει από τον Αραφάτ να "συλλέξει τα όπλα" και να συλλάβει οποιονδήποτε απειλεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις...

Η Χαμάς

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς κατήγγειλε χτες την αποστολή Ρος, εκτιμώντας ότι η αποστολή εξυπηρετεί αποκλειστικά το παιχνίδι των Ισραηλινών.

"Επιμένοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον τομέα της ασφάλειας και ότι θα πρέπει να διαλύσει την υποδομή των μάχιμων δυνάμεών της, ο κ. Ρος δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων", αναφέρει η ανακοίνωση.

Η οργάνωση θεωρεί ότι αμερικανική κυβέρνηση επεμβαίνει μόνον όταν πρέπει να προστατευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ. Και αντιτίθεται στην αποστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση ενός Σουηδού ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας για να παράσχει βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δε χρειάζονται τέτοιου είδους βοήθεια. Πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, η Χαμάς "ευχαριστεί" την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά για το ρόλο της στη διένεξη Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Η Συρία

Στη Δαμασκό, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν χτες ότι ο Πρόεδρος Χάφεζ Αλ Ασαντ εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια "αριστερά" ισραηλινά κόμματα για να ξαναρχίσει ο συρο-ισραηλινός διάλογος, ο οποίος έχει διακοπεί από το 1996.

Η προσφορά για συνεργασία, κατά το "Ασοσιέτιτεντ Πρες", επρόκειτο να συζητηθεί στη χτεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου με μέλη αντιπροσωπείας Ισραηλινών Αράβων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Λιβάνου έστειλε χτες στην κοιλάδα Μπεκάα (μεθόριος με Ισραήλ) τουλάχιστον 700 στρατιώτες της, με σκοπό την "αποκατάσταση της τάξης" στην περιοχή, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώνονται συγκρούσεις της Χεζμπολάχ με ισραηλινές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ