Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νεκροί στην αναζήτηση καλύτερης τύχης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ -

Η προσδοκία πολλών Μεξικανών για μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους, αναζητώντας και τρέχοντας πίσω από το αμερικανικό όνειρο, τους στοιχίζει αρκετές φορές ακόμα και τη δική τους ζωή.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τέξας και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία της έκθεσης είναι συγκλονιστικά, αφού σύμφωνα με αυτή, συνολικά 1.185 Μεξικανοί που αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ την περίοδο 1993 - 1995 πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν λαθραία στη χώρα. Η Ζακλίν Χάγκαν και ο Νέστορ Ροντρίγκεζ που συνέταξαν την έκθεση δήλωσαν πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι λαθρομετανάστες, προσπαθώντας να μην εντοπιστούν από τους φρουρούς των συνόρων, διασχίζουν πιο επικίνδυνους δρόμους σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν.

Από το σύνολο, 844 Μεξικανοί πέθαναν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής των 1.400 χιλιομέτρων μεταξύ του Τέξας και του Μεξικού, ενώ οι 92 εξ αυτών, πνίγηκαν στον Ρίο Γκράντε. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαροί άνδρες ηλικίας από 20 έως 25 ετών. Εξ αυτών, 261 άνθρωποι πέθαναν κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Καλιφόρνιας - Μεξικού, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είτε πνίγηκαν στον ποταμό Τιχουάνα ή έπεσαν θύματα τροχαίων. Κάποιοι άλλοι πέθαναν κοντά στα σύνορα του Μεξικού με την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ