Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Παράνομα εργάζονται οι ομογενείς

Μια απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να επιβεβαιώσει την τρομακτική καθυστέρηση της Ελλάδας να επιλύσει τα προβλήματα των όσων από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και αυτών από την πρώην Σοβιετική Ενωση. Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου οι μειονοτικοί της Αλβανίας για να εργαστούν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί ειδική κάρτα από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να απαιτήσουν τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει μειονοτικός της Αλβανίας και ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αχαϊας, το οποίο είχε απορρίψει αίτημά του για αποζημίωση και διαφυγόντα κέρδη από την εργασία του σε εμπορική εταιρία. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με βάση το νόμο 1975/91 που ρυθμίζει θέματα αλλοδαπών και ομογενών έκρινε ότι μέχρις ότου εκδοθούν οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις θα ισχύει για τους ομογενείς ό,τι και για τους αλλοδαπούς. Συνεπώς θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί τη σχετική άδεια από το υπουργείο Εργασίας ή άλλη εξουσιοδοτημένη αρχή.

Παράλληλα, ο Αρειος Πάγος επισημαίνει ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες εκδόθηκαν το 1990 και δεν απαιτούσαν άδειες εργασίας για τους μειονοτικούς της Αλβανίας και όσους ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, με το σκεπτικό ότι αποτελούν ελληνικό πληθυσμιακό στοιχείο, δεν έχουν ισχύ νόμου, ώστε να δεσμεύονται τα δικαστήρια.

Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια πλειοδοτούσαν σε μεγάλα λόγια και σε εθνικιστικές κορόνες, ενώ δεν επέλυσαν απλά νομικά προβλήματα των ομογενών που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος. Ετσι αφήνουν τους ομογενείς βορά όλων αυτών που επωφελούνται από τη μαύρη εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ