Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ

Ντένις Ρος

Μπορεί ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον να πάσχισε να δώσει την εικόνα κάποιας "προόδου" την περασμένη βδομάδα, αλλά τα όσα πέτυχε επ' ουδενί οδηγούν σε άρση του αδιεξόδου στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων. Φέρνοντας τα δύο μέρη στο τραπέζι των συνομιλιών για θέματα "ασφαλείας", ο Ντένις Ρος διαπίστωσε, με το δύσκολο τρόπο, ότι η δυσπιστία είναι ο νικητής και ασφαλώς όχι η "ειρηνευτική διαδικασία".

Τα μικρά περιθώρια υποχωρήσεων του Γιάσερ Αραφάτ έναντι Αμερικανών και Ισραηλινών δεν του επιτρέπουν να ελιχθεί.

Η συνέχιση των ισραηλιτικών εποικισμών και η κατεδάφιση αραβικών οικιών, η απαίτηση των Ισραηλινών να διαλυθεί η Χαμάς, οι εκατοντάδες συλλήψεις και η συνέχιση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας παρά τις - ασθενείς, πάντως - πιέσεις από διάφορες πλευρές, οδηγούν σε αδιέξοδα, αλλά και στην κορύφωση της οργής των αντιπολιτευόμενων στον Γ. Αραφάτ, μετριοπαθών ή μη.

Ο Ρος, που ήλπιζε να προετοιμάσει το έδαφος για μια επίσκεψη της πολιτικής του προϊσταμένης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο τέλος του μήνα, παρά τις δηλώσεις του περί "προόδου", πιθανότατα αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα πριν την κλιμάκωση της βίας. Και αν - όπως διαφαίνεται - συνεχίσει να αποφεύγει να ασκήσει πίεση προς τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν αποκλείεται τελικά να συμβεί η κλιμάκωση...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ