Πέμπτη 9 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο παραλογισμός

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε από τους "πεφωτισμένους", τους "εκσυγχρονιστές" ή τους "διαφωνούντες" του ΠΑΣΟΚ, ποιοι ευθύνονται για την προϊούσα συντηρητικοποίηση του κινήματος και για την αναποτελεσματικότητα και διαφθορά της κυβερνητικής εξουσίας, χωρίς δυσκολία θα απαντήσει:

- "Μα, φυσικά, φταίει ο πρόεδρος και η περί αυτόν ηγετική ομάδα"!

Κι αν ξαναρωτήσετε το ίδιο στέλεχος τι πρέπει να γίνει, ώστε και το κίνημα να επανακτήσει όσες και όποιες ευαισθησίες είχε και η κυβέρνηση να λειτουργήσει αποδοτικά - χωρίς παλινδρομήσεις και χωρίς σκάνδαλα - και πάλι, χωρίς καμιά δυσκολία, θα σπεύσει να απαντήσει:

- "Μα, είναι φανερό ότι ο πρόεδρος και οι άμεσοι συνεργάτες του οφείλουν να πάρουν αμέσως διορθωτικές πρωτοβουλίες και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις..."!

Δηλαδή: Ενώ τα κυριότερα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν, ότι για την κακοδαιμονία του κόμματος και της κυβέρνησης ευθύνεται ο κ. Παπανδρέου και η "ηγετική ομάδα" του κινήματος, επιμένουν να πιστεύουν ότι εκείνοι που διέφθειραν και διέλυσαν κόμμα και εξουσία, αυτοί θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να εξυγιάνουν και τα δύο!

Κι όμως: Κανένα από τα κορυφαία αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν ντρέπεται για τον τερατώδη όσο και βλακώδη αυτόν παραλογισμό!

Δυστυχώς, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, αναφορικά με την αντίληψη και με τη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα:

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε υπουργό ή υφυπουργό, ποιοι ευθύνονται για την αποτελμάτωση του Κυπριακού επί είκοσι και πλέον χρόνια και ποιοι ευθύνονται για την αύξουσα προκλητικότητα της Τουρκίας, θα σπεύσει να απαντήσει χωρίς δυσκολία:

- "Ευθύνονται, βεβαίως οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και γενικότερα οι δυτικοί, - είτε ως ΝΑΤΟικοί είτε ως κοινοτικοί - και η σταθερά προσανατολισμένη προς αυτούς ελληνική Δεξιά..."!

Κι αν ξαναρωτήσετε τον ίδιο υπουργό ή υφυπουργό, τι πρέπει να γίνει, ώστε και το Κυπριακό να βγει από την αποτελμάτωση και η τουρκική προκλητικότητα να μετριαστεί, θα σπεύσει να απαντήσει με την ίδια πάλι ευκολία:

- "Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την παρουσία μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, να κερδίσουμε την αμερικανική ανοχή ή υποστήριξη, να αξιοποιήσουμε τις ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις και να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη λύση..."!

Δηλαδή: Ενώ αναγνωρίζουν ότι η κακή πορεία του Κυπριακού και η προκλητικότητα των Τούρκων οφείλονται στην ιμπεριαλιστική τακτική και πολιτική που ασκούν στην περιοχή μας οι Αγγλοι, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί κλπ., επιμένουν να πιστεύουν ότι θα λύσουν το κυπριακό πρόβλημα μέσα από εκείνους τους επιθετικούς και ιμπεριαλιστικούς κύκλους που το δημιούργησαν και που το συντηρούν!

Κι όμως: Κανένας υπουργός ή υφυπουργός δεν ντρέπεται που υιοθετεί τον τερατώδη όσο και βλακώδη αυτόν παραλογισμό!

Για να ολοκληρωθεί, μάλιστα, η πολιτική αυτή του παραλογισμού, ζήτησαν και πέτυχαν (στο όνομα, δήθεν, της "εθνικής ομοψυχίας") τη σύμπραξη και του τελευταίου νεκροθάφτη της Κύπρου, - δηλαδή της "Ελληνικής Δεξιάς" και των παραφυάδων της...

Η τακτική αυτή, δυστυχώς, έχει ένα τραγικό προηγούμενο: Το βορειοϊρλανδικό ζήτημα. Που σέρνεται από το 1922 μέχρι σήμερα από υπαιτιότητα, κυρίως, του Δουβλίνου.

Η άρνηση της ιμπεριαλιστικής Αγγλίας να ενσωματωθεί η Βόρεια Ιρλανδία (Ολστερ) στην Ιρλανδική Δημοκρατία, στηρίχτηκε (όπως ακριβώς και στην Κύπρο) στο εφεύρημα της δήθεν ύπαρξης δυο κοινοτήτων - των καθολικών και των προτεσταντών - που "όφειλαν να επιλύσουν τις διαφορές τους"!

Και το Δουβλίνο σύρθηκε 73 χρόνια πάνω σ' αυτή τη λογική, - όπως σύρεται και η Αθήνα 21 χρόνια πάνω στη λογική ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ, αλλά ζήτημα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα...

Πώς, λοιπόν, να μην αυξάνει η τουρκική προκλητικότητα, όταν εκτρέφεται ακόμη και στην Αθήνα επί δυο δεκαετίες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ