Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηλεκτρονική πληροφορική

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Η Ελένη Μπέλλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση του ΚΜΕ και καταθέτοντας ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για την παραπέρα ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου, τόνισε την ανάγκη να ερευνηθούν σύγχρονα φαινόμενα, τα οποία ιδιοποιείται σήμερα και χειρίζεται η αστική ιδεολογία ή πιο καλά το σύνολο των δυνάμεων, που ορίζουν την αστική ιδεολογία και ελέγχουν την κεφαλαιοκρατική αγορά.

Ενα τέτοιο φαινόμενο είναι η διείσδυση (και ο τρόπος, με τον οποίον αυτή γίνεται) "της πληροφορικής ως επιστήμης και τεχνολογίας στην κοινωνική ζωή και η επίδρασή της στη συνείδηση των εργαζομένων". Διατυμπανίζεται με τους τόνους ενός κοσμοϊστορικού θριάμβου η έλευση της "παγκόσμιας κοινωνίας των πληροφοριών" σαν μια νέα "κοινωνική και πολιτική επανάσταση", αφού "με τα διεθνή δίκτυα, τις τράπεζες πληροφορικής το άτομο αποκτά πρόσβαση παντού: στην ενημέρωση, στη συμμετοχή, ακόμα και στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων". Ο τελευταίος πολίτης μιας οποιασδήποτε χώρας, αρκεί να συμμετέχει αυτή στα "διεθνή δίκτυα", θα μπορεί τάχα να γνωρίζει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Ηρθε λοιπόν η ώρα της παγκόσμιας συμμετοχής στο αγαθό της καθολικής πληροφόρησης.

Αυτά όλα έχουν κάπως μεθύσει τον κόσμο. Κατακλυσμός από κάθε είδος ηλεκτρονικών υπολογιστών κι άλλων σχετικών ηλεκτρικών μέσων στην αγορά, στα σπίτια, στους τόπους δουλειάς. Αλλά η σωστή θέση απέναντι στο φαινόμενο νομίζω πως είναι αυτή: "Ενα στοιχείο στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας - που είναι στην προκειμένη περίπτωση η ηλεκτρονική πληροφορική - ένα στοιχείο της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, χρησιμοποιείται για να ναρκώσει τη συνείδηση, για να διασπάσει τη συλλογικότητα, την κοινή δράση, από τη διεκδίκηση στον τόπο εργασίας μέχρι την κοινωνικότητα στην απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του θεατρικού, κινηματογραφικού και άλλου θεάματος. Ο σκοπός είναι ένας: να αποπροσανατολιστεί ο εργαζόμενος από τη διεκδίκηση για την κοινωνική του θέση, ο επιστήμονας στην έρευνα, να συναινέσουν για να αξιοποιηθεί η πληροφορική στο πως τα διεθνή μονοπώλια θα ελέγχουν και θα εξουσιάζουν καλύτερα τις διεθνείς αγορές εργασίας και πρώτα απ' όλα τις διεθνείς αγορές εργασίας κι όχι στο πώς θα μπαίνει στην υπηρεσία του ανθρώπου το νέο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων".

Η πολύ εύστοχη φράση, πως η ηλεκτρονική πληροφορική χρησιμοποιείται έτσι που να "ναρκώνει τη συνείδηση", μου προκάλεσε ένα συνειρμό: της μάγισσας Κίρκης, που "κατέθελγε" ακόμα και λύκους και λιοντάρια και τους έκανε άτονους και χαλαρούς, ενώ και στους αγωνιστικούς κάποτε συντρόφους του Οδυσσέα επιφύλασσε τη μοίρα να μεταβληθούν σε ανθρωπόμορφους αγριόχοιρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ