Σάββατο 18 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί συναίνεσης

Πολλά και διάφορα έχουν μέχρι σήμερα γραφτεί και ειπωθεί, για την ανάγκη της λεγόμενης συναίνεσης ή αλλιώς της εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας. Και σίγουρα, οι από καιρό αναμενόμενες και επιμελώς προετοιμαζόμενες χτεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα δώσουν καινούρια ώθηση στη σχετική φιλολογία. Μια φιλολογία, που είχε και έχει ως βασικό της στόχο, την "ενστάλαξη" στη συνείδηση των εργαζόμενων της πεποίθησης και της πίστης ότι η περιβόητη συναίνεση είναι μια αναντικατάστατη και καθοριστική προϋπόθεση, για την έξοδο από τη βαθιά και πολύμορφη κρίση, για να δούμε, επιτέλους, την έξοδο από το σημερινό, ατέλειωτο τούνελ.

Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να υποτιμά την ενότητα και τη συνοχή, ως βασικούς παράγοντες για την επιτυχή εκτέλεση της οποιασδήποτε, μεγάλης ή μικρής, προσπάθειας μιας οργανωμένης - με τον ένα ή άλλο τρόπο - ομάδας ανθρώπων. Το σημείο, όμως, αυτό είναι και το μοναδικό, βάσιμο και αληθινό της σχετικής φιλολογίας και, βέβαια, της ουσίας των χτεσινών, πρωθυπουργικών δηλώσεων. Και είναι ακριβώς αυτό, πάνω στο οποίο επιχειρούν οι οπαδοί της λεγόμενης συναίνεσης (από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έως αυτές της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ") να οικοδομήσουν λάθρα τους δικούς τους, ιδιοτελείς, πολιτικούς και ταξικούς στόχους και σκοπιμότητες. Κι αυτό, για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων ή, πολύ περισσότερο, για μια ομάδα με όμοια, λίγο - πολύ, ενδιαφέροντα, συμφέροντα και στόχους, αλλά για την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία, με έντονες ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις, με ριζικά και διαμετρικά αντίθετα ταξικά συμφέροντα, προοπτικές και οράματα. Δεύτερον, γιατί οι οπαδοί της εθνικής ομοψυχίας "προτείνουν" - στην πραγματικότητα επιβάλλουν και μάλιστα ωμά και χωρίς πολλά λόγια - συγκεκριμένη αποστολή, ρόλο και περιεχόμενο στη συναίνεση, που ασμένως προωθούν.

Με δυο λόγια, "προτείνουν" στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους γενικότερα, να "συναινέσουν" (διάβαζε να υποταχτούν) σε μια πολιτική εξόφθαλμα αντιλαϊκή και αντικοινωνική. Σε μια πολιτική, που ενισχύει ποικιλόμορφα και με όλες τις δυνάμεις της το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και την ασυδοσία του, την εξάρτηση και την υποταγή της χώρας στα Διευθυντήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Να υποταχτούν - και μάλιστα αμαχητί και με τη θέλησή τους - στους μεγαλοβιομήχανους και τους εφοπλιστές, στους μεγαλοεισαγωγείς και τους εγχώριους εκπροσώπους των ξένων πολυεθνικών.

Πάμπολλα τα παραδείγματα, που αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα. Τόσα πολλά, που ακόμη και οι οπαδοί της "συναίνεσης", αισθανόμενοι την αδυναμία έως και τον παραλογισμό των προτάσεών τους, επιχειρούν την υποστήριξή τους με διάφορα ψευτοεπιχειρήματα του τύπου: Η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η αλήθεια, όμως, όπως και τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της χώρας συνολικά, απέχουν πάρα πολύ από τις σχετικές "συναινετικές" αντιλήψεις και λογικές. Πολύ εύστοχα και παραστατικά την έδωσε ένας συνταξιούχος - συνδικαλιστής, σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση: "Οταν κερδίζουν οι εργαζόμενοι, οι κεφαλαιοκράτες χάνουν κι όταν χάνουν οι πρώτοι, κερδίζουν οι δεύτεροι". Καθαρές και παστρικές κουβέντες. Ποτισμένες με τη σοφία της ζωής και της ταξικής πάλης. Κουβέντες, που δείχνουν ολοκάθαρα τον αναντικατάστατο δρόμο της λαϊκής ενότητας και πάλης, ως το μόνο πραγματικά μονόδρομο για την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων και ελπίδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την καλύτερη αξιοποίηση των οπαδών του Κόμματος (2013-11-24 00:00:00.0)
Για την «εθνική ομοψυχία» στις παρελάσεις (2012-03-15 00:00:00.0)
Αντεργατική ομοφωνία από τους «κοινωνικούς εταίρους» (2009-03-20 00:00:00.0)
Πανελλαδική στάση εργασίας στις 28 Γενάρη (2009-01-23 00:00:00.0)
Στην ίδια ρότα (2004-03-25 00:00:00.0)
Ο εκλογικός νόμος (2000-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ