Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλού η "έδρα", αλλού το "κέντρο"

Ενοχλήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν έχει κάτι να πει για την επιστολή Κρίστοφερ, με την οποία πραγματικά επιβάλλεται η ημερήσια διάταξη των επαφών της κυβέρνησης με την αλβανική πλευρά. "Αυτά είναι υπερβολές - κατασκευές δικές σας", αντέδρασε ο Κ. Παπούλιας. "Δε νομίζω ότι καθορίζει κανένας την εξωτερική πολιτική. Το κέντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών".

Η δήλωση του ΥΠΕΞ έγινε ανερυθρίαστα, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΕ για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - ΕΕ, όπου, εκτός των άλλων, επιβεβαιωνόταν για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα σπεύδει να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες των "ισχυρών εταίρων", ζημιώνοντας τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και την υπόθεση του Κυπριακού.

Πράγματι, το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η έδρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κέντρο λήψης των αποφάσεων, όμως, έχει εκχωρηθεί από τις υποτελείς κυβερνήσεις στα χέρια των "συμμάχων".

Με λίγα λόγια: Εξωτερική πολιτική έχουμε. Σκέφτεται, όμως, και ενεργεί με γνώμονα τα ελληνικά συμφέροντα; Η απάντηση που δίνει καθημερινά η κυβέρνηση είναι αρνητική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ