Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
"Στριμωγμένος" ο Μπαλαντίρ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ο - πριν από μερικές βδομάδες - αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος της γαλλικής προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ δεν είναι πλέον και τόσο πρωτοπόρος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή και ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Μπαλαντίρ έναντι της ανόδου της δημοτικότητας, τόσο του Σοσιαλιστή υποψηφίου Λιονέλ Ζοσπέν, όσο (κυρίως) του ετέρου γκολικού υποψηφίου και νυν δημάρχου του Παρισιού Ζακ Σιράκ.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών, στην οποία φωτογραφίζεται το πρόσωπο του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, και του σκανδάλου κατασκοπίας, στο οποίο εμπλέκονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι τώρα η σειρά του ίδιου του πρωθυπουργού να δεχτεί μια επίθεση κατά πρόσωπο. Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του σατιρικού εντύπου "Κανάρ Ανσαινέ", ο Εντουάρ Μπαλαντίρ συνέχιζε να αμείβεται, κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, από τη γνωστή εταιρία πληροφορικής "GSI", της οποίας υπήρξε πρόεδρος κατά το παρελθόν. Ο Μπαλαντίρ, υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά και των συνεχιζόμενων δημοσιευμάτων, αναγκάστηκε να δεσμευτεί δημοσίως ότι μέσα στις προσεχείς μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα το "πόθεν έσχες" του, μέσα από το οποίο θα αποδειχθεί ότι δεν έπραξε τίποτε παράνομο.

Τα πράγματα, όμως, μοιάζουν να είναι αρκετά δύσκολα, αφού ο μεγαλύτερός του υποστηρικτής Σαρλ Πασκουά, αποφεύγοντας περίτεχνα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την οικονομική κατάσταση του πρωθυπουργού, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας αλλού, καλώντας μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λε Φιγκαρό" τον Σιράκ και τον Μπαλαντίρ να συμφιλιωθούν (!) και να χαράξουν κοινή πορεία ιδιαίτερα μετά το βράδυ του πρώτου γύρου.

Ενα ακόμα δείγμα ότι η εκλογική πλάστιγγα έχει αρχίσει να γέρνει προς το μέρος του Ζακ Σιράκ είναι το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κεντρώου κυβερνητικού εταίρου "Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία" (το οποίο είχε κατά το παρελθόν ταχθεί, ξεκάθαρα και επίμονα, υπέρ της υποψηφιότητας Μπαλαντίρ) δήλωσε χθες ότι θα υποστηρίξει τον Ζακ Σιράκ για Πρόεδρο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μοιράζει» ευθύνες ο Πασκουά (2009-11-13 00:00:00.0)
Σκληρή η "μάχη" του δεύτερου γύρου (1997-05-28 00:00:00.0)
Αρχισε ο δεύτερος γύρος (1995-04-27 00:00:00.0)
Προεδρικές εκλογές χωρίς πάθος (1995-04-23 00:00:00.0)
Η αναποφασιστικότητα θριαμβεύει (1995-04-07 00:00:00.0)
"Τρανταχτές βολές" σε προεκλογική περίοδο (1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ