Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΑ
Πρόσκαιρη ανάκαμψη;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η μικρή άνοδος των 0,0335 μονάδων που σημείωσε χτες το δολάριο, όσον αφορά την ισοτιμία του έναντι του γερμανικού μάρκου, δεν άρκεσε για να φέρει την "άνοιξη" στο νόμισμα των ΗΠΑ, καθώς, παρά τις επιθυμίες της κυβέρνησης του Προέδρου Κλίντον, οι Γερμανοί τραπεζίτες εκτιμούσαν το περασμένο 24ωρο ότι το "πράσινο" νόμισμα θα πάρει εκ νέου την κάτω βόλτα "μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας".

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μικρή άνοδος του δολαρίου έναντι του μάρκου οφείλεται κατά ένα μέρος στις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της "Μπούντεσμπανκ" Χανς Τιτμάγιερ, ο οποίος είχε επισημάνει πως "σύντομα θα εκδηλωθεί διορθωτική πορεία" του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο πωλούνταν την Πέμπτη στις χρηματαγορές της Φραγκφούρτης έναντι 1,4090 μάρκων (το μεσημέρι της Τετάρτης ένα δολάριο ήταν ίσο με 1,3755 μάρκα)...

Ομως, το περασμένο 24ωρο ο Ερνστ Πούλμαν, διοικητικό στέλεχος της γερμανικής τράπεζας "Girozentrale Deutsche Kommunalbank", δήλωσε: "Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την κρίση και νομίζω ότι το δολάριο θα σημειώσει νέα πτώση μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας".

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωνε ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατέψει τη θέση του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν κατέστησε σαφές πως η κυβέρνησή του "πιστεύει ότι ένα δυνατό δολάριο είναι μέσα στα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής". Οικονομικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι οι παραπάνω δηλώσεις Ρούμπιν αποσκοπούσαν στον καθησυχασμό των ξένων χωρών ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να διατηρήσουν τον ιστορικό ρόλο του δολαρίου στις διεθνείς νομισματικές συναλλαγές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ