Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ιρακινή επίθεση;

ΕΡΜΠΙΛ. -

Ιρακινά ελικόπτερα επέδραμαν χτες εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών. Αυτό κατήγγειλε κουρδική οργάνωση του βορείου Ιράκ. Αλλά το ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ ιρακινών στρατευμάτων και Κούρδων επιβεβαιώθηκε πρώτη φορά χτες και από τη Βαγδάτη.

Η "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν" ανακοίνωσε ότι ιρακινά ελικόπτερα επέδραμαν χτες το πρωί εναντίον θέσεών της στην περιοχή Τσεμ Τσαμάλ. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μια νύχτα σφοδρών ανταλλαγών πυρών μεταξύ των ανταρτών της "Ενωσης" και των ιρακινών στρατευμάτων στις περιοχές των πόλεων Κίφρι και Κοστάπα.

Επιθέσεις των ιρακινών στρατευμάτων ενάντια στους Κούρδους του Ιράκ είχαν αναφερθεί από την "Πατριωτική Ενωση", από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν παρά μόλις χτες. Συγκεκριμένα, τις επιβεβαίωσε η ίδια η Βαγδάτη, που τις χαρακτήρισε, όμως, ως "αμυντικές ενέργειες" του ιρακινού στρατού.

Αξίζει να αναφερθούν, ακόμη, με κάθε επιφύλαξη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που έδωσε στη δημοσιότητα η ιρακινή αντιπολίτευση και που αναφέρουν ότι την τελευταία βδομάδα παρατηρείται αξιοσημείωτη ρευστότητα στη χώρα. Οι πληροφορίες αυτές κάνουν λόγο για το ξέσπασμα ταραχών στη Βαγδάτη, πιθανότατα σε γειτονιές σιιτών, και υποστηρίζουν ότι ο Σαντάμ Χουσεφιν φοβάται την πιθανότητα μιας ευρείας κοινωνικής αναταραχής κι έχει στείλει στρατό στο κέντρο της τηλεόρασης, στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, καθώς και σε άλλες στρατηγικές θέσεις της πρωτεύουσας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματικών του στρατού, ανάμεσά τους και ο διοικητής της Πέμπτης Μεραρχίας Μουχάμεντ Καουάνι, έχουν αυτομολήσει στην αντιπολίτευση, περνώντας σε κουρδικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ