Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Προς εκπνοή της εκεχειρίας

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Επεισόδια, απειλές, ρήξεις κι εντάσεις, όλα κλιμακώνονται στη Βοσνία. Οι Σέρβοι κατήγγειλαν τη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Κροατίας και Βοσνίας και ο ΟΗΕ διέκοψε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους της Κράινα και τον Φίκρετ Αμπντιτς.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γιασούσι Ακάσι, από την πλευρά του, κατηγόρησε τους μεν μουσουλμάνους για προκλητικές ενέργειες και τους Σέρβους για εθνικές εκκαθαρίσεις.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε χτες να διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σέρβους της Κράινα και τις δυνάμεις του μουσουλμάνου αυτονομιστή Φίκρετ Αμπντιτς, επειδή εμποδίζουν τη διέλευση των εφοδιοπομπών προς τον αποκλεισμένο θύλακα του Μπίχατς. Από τη βοήθεια αυτή, εξαρτώνται 100.000 περίπου άμαχοι Σέρβοι της Κράινα. Στην απόφαση της Υπατης Αρμοστείας, προστίθεται, πάντως, ότι η χορήγηση της βοήθειας θα επαναληφθεί, αν οι Σέρβοι της Κράινα αφήσουν τις αυτοκινητοπομπές να φτάσουν στο Μπίχατς, περιοχή με 200.000 περίπου αμάχους.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας, από την πλευρά τους, κατήγγειλαν την πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των μουσουλμάνων και Κροατών της Βοσνίας και της Κροατίας και υποστήριξαν ότι "αυτή αποτελεί το σάλπισμα για την τελική μάχη".

Ο Γιασούσι Ακάσι, που επισκέφτηκε τη Βοσνία, διαπίστωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι "η κατάρρευση της εκεχειρίας φαίνεται, δυστυχώς, να βρίσκεται κοντά". Ο Ακάσι κατηγόρησε τις μουσουλμανικές δυνάμεις για προκλητικές ενέργειες και τις σερβικές για διώξεις σε βάρος των μειονοτήτων.

Οι σφοδρότερες και κρισιμότερες μάχες, όμως, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στα μέτωπα της Βοσνίας και της Κροατίας, διεξάγονται σήμερα υπογείως, στο εσωτερικό των Σέρβων της Κράινα και του Πάλε.

Στο "μέτωπο" της Κράινα, η νίκη ανήκει στους λεγόμενους "μετριοπαθείς", με κύριο εκφραστή τη στιγμή αυτή τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του "σκληρού" Μίλαν Μάρτιτς, Προέδρου της "Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα", η πρόταση μομφής που ο ίδιος κατέθεσε εναντίον του μετριοπαθούς πρωθυπουργού και θεωρούμενου ως οπαδού του Μιλόσεβιτς, Μπόρισλαβ Μίκελιτς, απορρίφθηκε από το τοπικό Κοινοβούλιο.Στο "μέτωπο" του Πάλε, πάντως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τον Μιλόσεβιτς. Χτες βράδυ, επρόκειτο να συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο το τοπικό σερβικό Κοινοβούλιο για να ερευνήσει καταγγελίες για διαφθορά, που έχουν καταλογιστεί εναντίον στελεχών και βουλευτών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αντιπολιτεύονται τον Κάρατζιτς και είχαν επαφές με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ