Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πορεία "σκληρής" δραχμής με μικρή διολίσθηση

Νηνεμία επικρατούσε χτες στην αγορά χρήματος στην Αθήνα, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει τι μπορεί να γίνει αύριο

Νηνεμία επικρατούσε χτες στην αγορά χρήματος στην Αθήνα, όπου δεν υπήρξε αύξηση στη διατραπεζική αγορά επιτοκίων για τη στήριξη της δραχμής, ούτε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στην αγορά συναλλάγματος, καθώς η νέα διεθνής νομισματική κρίση φαινομενικά άρχισε να κοπάζει. Το δολάριο σημείωσε άνοδο κατά περίπου 3 δραχμές, ενώ το μάρκο σημείωσε ανεπαίσθητη μείωση. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέπει το σήμερα, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά χρήματος, που προκάλεσαν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν αποκλείεται να έχουν και συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για το μήνα Φλεβάρη, παρέμεινε αμετάβλητη ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, ενώ σημείωσε μικρή υποτίμηση ως προς τα ευρωπαϊκά νομίσματα. Συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά 0,06%, ενώ ο δείκτης ισοτιμίας των ευρωπαϊκών νομισμάτων αυξήθηκε κατά 0,15%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Οσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 1995 ως προς το Δεκέμβρη του 1994, αυτές ήταν +πν0,2% για το σύνολο των νομισμάτων και +σν0,19% για τα ευρωπαϊκά νομίσματα. Το ΚΕΕΜ εκτιμά ότι αν η μεταβολή της δραχμής συνεχιστεί με τον ίδιο μέσο ρυθμό κατά τους επόμενους μήνες του 1995, η δραχμή θα ανατιμηθεί σωρευτικά ως προς το σύνολο των νομισμάτων κατά 1,2%, ενώ ως προς τα ευρωπαϊκά νομίσματα θα σημειώσει σωρευτική υποτίμηση κατά 1,1% (σ.σ. οι εκτιμήσεις προφανώς έγιναν πριν τη νομισματική κρίση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ