Τρίτη 14 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιλαϊκή ομοιομορφία

Η μάχη των επιγόνων μέσα στο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει όλες τις εκφάνσεις της αντιλαϊκής ομοιομορφίας, που περιφέρουν οι "εκσυγχρονιστές" και "αριστεροί" μνηστήρες του χρίσματος της διαδοχής. Οσο δε πιο σαφείς γίνονται, σχετικά με το είδος της πολιτικής που "προτείνουν", τόσο περισσότερο αποσιωπούνται οι ομολογίες τους από τα ΜΜΕ. Τα τελευταία περιορίζονται στην αθώα ενασχόληση με τις επιθέσεις των "δελφίνων" κατά του πρωθυπουργού. Προβάλλοντας επιλεκτικά και επιβλητικά ό,τι άπτεται των περί της αδυναμίας του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Οσο για την ταμπακέρα του περιλάλητου "εκσυγχρονισμού" και της... "επαναφοράς στις ρίζες του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ", επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Ας δούμε, λοιπόν, εκείνες τις τεράστιες "διαφορές" μεταξύ της κυβέρνησης και των εσωκομματικών επικριτών της. Η κυβέρνηση, όταν δε "δέρνει" τους συνταξιούχους, επιδίδεται στην εξαπάτηση του "κοινωνικού διαλόγου". Ο Θ. Πάγκαλος επ' αυτών είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Οπως έλεγε προχτές, ανάμεσα στους συνταξιούχους που χτύπησαν τα ΜΑΤ, υπήρχαν πολλοί που δίνουν "πολύ γερό ξύλο"! Οσο για την πολιτική του 3%+σν3%, ο ίδιος αποφάνθηκε ότι "το πρόγραμμα σταθεροποίησης πηγαίνει καλά". Λίγο καιρό πριν, στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" πάντα, είχε ζητήσει νέο "5ετές πάγωμα των μισθών", και είχε καταρτίσει το μεσαιωνικού τύπου νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής".

Στο παραπάνω είδος "εκσυγχρονιστικού" λόγου και πρακτικής, εξασκείται και ο Κ. Σημίτης. Ο τελευταίος, σε ένα κρεσέντο αυτοαποκάλυψης, δήλωνε, ως απάντηση στους αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στο ξεπούλημα του Νεωρίου, ότι "δε μας ενδιαφέρουν οι βαρκάρηδες της Σύρου"! Είχε ήδη υπάρξει άκρως αποκαλυπτικός, εξαγγέλλοντας, παραμονές της ΔΕΘ, τη "λιτότητα δίχως όρια", ενώ μόλις προχτές απαντούσε "κατηγορηματικά όχι", στο ερώτημα αν πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας.

Οσο για την Β. Παπανδρέου, με την ίδια επιμέλεια που ζητά πέρασμα της διακυβέρνησης σε "συλλογική ηγεσία", στηρίζει το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται μέσω της σημερινής διακυβέρνησης. Την υποταγή στις Βρυξέλλες, την ιδιωτικοποίηση των πάντων, τα εκ Κομισιόν προγράμματα "σύνθλιψης" των λαϊκών στρωμάτων, τους προϋπολογισμούς αφαίμαξης και φορολεηλασίας των μισθωτών.

Εκτός, όμως, από το "εκσυγχρονιστικό" μέτωπο της "δελφινομαχίας", στην ορχήστρα της εξαπάτησης δε λείπει και ο "αριστερός ψάλτης". Ρόλος, στον οποίο επενδύει ο Δ. Τσοβόλας, που δε σταματά να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τον όρο "σοσιαλισμός". Τι διαφημίζει ως σοσιαλισμό ο Δ. Τσοβόλας; Μα τη "σοσιαλιστική" διακυβέρνηση του 1981-'89! Δηλαδή, το "σοσιαλισμό" των "νέων τζακιών", των άρθρων 4, των "καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε" και των "καλύτερων ημερών". Ζητά από την κυβέρνηση να "αλλάξει" πολιτική και να επανέλθει στο "σωστό" δρόμο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Και όλα αυτά, για να καταλήξει σε κραυγές του τύπου "ζήτω το ΠΑΣΟΚ"! Λες και σήμερα δεν εφαρμόζεται αυτό ακριβώς το πρόγραμμα. Λες και έχει απολέσει ο ελληνικός λαός τις μνήμες του από τη δράση όσων κάθε φορά λειτουργούν ως το "αριστερό κερασάκι" για τον εγκλωβισμό των εργαζόμενων. Ας συνεχίσουν. Προσφέρουν ύψιστη υπηρεσία, αφού, όσο σοβεί η κρίση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτεται ότι το σχεδιαζόμενο, αναπαλαιωμένο πολιτικό σκηνικό, είτε στην "εκσυγχρονιστική", είτε στην "αριστερή" του έκδοση είναι τόσο αντιδραστικό, όσο και το σημερινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ