Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Γιορτάζει η ακρίβεια και όχι οι καταναλωτές

Ανατιμήσεις που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80% για το τελευταίο δωδεκάμηνο, εξασφάλισε η απελευθερωμένη αγορά

Απροστάτευτους και στο έλεος της κερδοσκοπικής διάθεσης των "αετονύχηδων" της αγοράς βρίσκει τους καταναλωτές η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Καταναλωτή, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου συνιστά... αυτοπροστασία! Αδιάψευστο μάρτυρα της σημερινής κατάστασης αποτελεί η έξαρση της ακρίβειας που παρατηρείται με αμείωτη ένταση, εξανεμίζοντας το ήδη πενιχρό εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και η διοχέτευση σε καθημερινή βάση υποβαθμισμένων ποιοτικά έως και επικίνδυνων κάποιες φορές για τη δημόσια υγεία προϊόντων στην αγορά.

Η παραπάνω κατάσταση σκιαγραφείται και από τα στοιχεία των ίδιων των εκπροσώπων των καταναλωτών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος - επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της 19-2-95 του "Ρ" - στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Μάρτης '94 - Μάρτης '95), σημειώθηκαν ανατιμήσεις που ξεκινούν από 3,30% και ξεπερνούν το 80%, ενώ κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στο 14%, σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.Η μεγαλύτερη αύξηση κατά 80,45% σημειώθηκε στην τιμή του καφέ - αν και χρηματιστηριακό είδος, δεν παύει να αποτελεί το προσφιλέστερο καταναλώσιμο είδος της ελληνικής οικογένειας. Ανάλογες ανατιμήσεις είχαμε όμως και σε μία σειρά άλλων ειδών διατροφής, όπως το γάλα (18,64%) που πωλείται τουλάχιστον προς 280 δραχμές το λίτρο, στο γιαούρτι (13,80%) που πωλείται προς 250 δραχμές το κεσεδάκι αντί 218 δραχμών που πωλούνταν πέρσι, το ρύζι (15,38%) κλπ. Αξίζει να ανατρέξετε στο σχετικό πίνακα, όπου φαίνονται αναλυτικότερα οι ανατιμήσεις του τελευταίου δωδεκάμηνου, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων που διοχετεύονται στην αγορά, η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος στην ίδια ανακοίνωση ζητά την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος ελέγχου της αγοράς, καθώς και τη σύσταση και λειτουργία "ενιαίου συντονιστικού κέντρου ελέγχου της αγοράς" στο υπουργείο Εμπορίου. Παράλληλα ζητά την άσκηση εντατικών και ουσιαστικών ελέγχων από τις αρμόδιες Αγορανομικές Υπηρεσίες για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών.Επίσης, η Ενωση με επιστολή της στον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρη εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προτεινόμενη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Απ' την πλευρά του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται στους τομείς εναντίον των οποίων στρέφονται κυρίως οι καταγγελίες των καταναλωτών, την τελευταία 25ετία. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, πρώτος στα παράπονα των καταναλωτών έρχεται ο ΟΤΕ,αφού εναντίον του συγκεντρώθηκαν 61.513 καταγγελίες σε σύνολο 503.685 (12,21%),ενώ ακολουθούν οι τομείς Κόστος Ζωής σε ποσοστό 11,19%,η ΔΕΗ, τα νοθευμένα - ακατάλληλα τρόφιμα κλπ.

Την ίδια στιγμή που ο καταναλωτής είναι έρμαιο της βούλησης των κάθε είδους κερδοσκόπων που δρουν στο σημερινό καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εμπορίου Κ. Σημίτης, στο χαιρετιστήριο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Καταναλωτή, καλεί ούτε λίγο ούτε πολύ τον καταναλωτή να "αυτοπροστατευτεί".Οπως τονίζει χαρακτηριστικά: "Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση στους καταναλωτές ότι στις... σύγχρονες συνθήκες της αγοράς δεν αρκούν οι έλεγχοι της πολιτείας για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία τους. Χρειάζεται και η ενεργοποίηση των ίδιων των καταναλωτών"!

Β. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ