Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ενάντια στο εμπόριο οργάνων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Καθώς το πρόβλημα του εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων προσλαμβάνει ασύλληπτες διαστάσεις στην Ινδία, η κυβέρνηση του Ναρασίμχα Ράο προωθεί την ψήφιση νόμου, που θα απαγορεύσει τις μεταμοσχεύσεις και την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων για εμπορικούς σκοπούς.

Η γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση της μεγάλης μάζας του πληθυσμού ευνοεί τα κυκλώματα των εμπόρων των ανθρωπίνων οργάνων, που βρίσκουν στην Ινδία τον "παράδεισό" τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην πόλη Μπανγκαλόρ του κρατιδίου Καρνάτακα, όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε σκάνδαλο εμπορίας οργάνων από διευθυντή και γιατρούς κρατικού νοσοκομείου, εκτιμάται ότι έγιναν περισσότερες από 1.000 μεταμοσχεύσεις νεφρών, τα τελευταία δύο χρόνια. Δότες των νεφρών ήταν, βέβαια, οι φτωχοί Ινδοί χωρικοί, που πεθαίνουν της πείνας και παραλήπτες τους αλλοδαποί, κυρίως, της Μέσης Ανατολής.

Η ινδική κυβέρνηση προώθησε νόμο, που απαγορεύει την πώληση ανθρωπίνων οργάνων, αλλά μόνο δύο από τα 15 ινδικά ομόσπονδα κράτη τον έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ούτε ο νόμος, ούτε οι αυστηρές ποινές που επισείει εναντίον όσων τον παραβούν θα θέσει τέρμα στο απάνθρωπο αυτό φαινόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ