Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη

Νέα μεγάλη διαδήλωση στην παραγκο-γειτονιά Ουμρανίγιε. Η Αστυνομία άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 4 διαδηλωτές και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Νέα μεγάλη διαδήλωση συντάραξε χτες την παραγκο-γειτονιά Ουμρανίγιε. Η Αστυνομία άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 4 διαδηλωτές και τραυματίζοντας τουλάχιστον 25.

Η Ουμρανίγιε βρίσκεται στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου και θεωρείται κάστρο των δυνάμεων της Αριστεράς. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, που προσπάθησαν να τους διαλύσουν, με πέτρες και ξύλα και οι τελευταίοι δε δίστασαν να απαντήσουν με πραγματικά πυρά. Η διαδήλωση είχε οργανωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μακελειό του "Γκαζί", όπου 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, όταν αρχικά οι παρακρατικοί και μετά η Αστυνομία άρχισαν να βάλλουν εναντίον τους.

Λίγες ώρες πριν, αργά το βράδυ της Τρίτης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν, όταν το αυτοκίνητο με το οποίο περνούσαν από τις παρυφές της συνοικίας Γκαζίοσμανπασα δέχτηκε μολότοφ από το συγκεντρωμένο πλήθος. Δεν έγινε γνωστό γιατί επιτέθηκαν οι διαδηλωτές στο αυτοκίνητο.

Η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της γειτονιάς "Γκαζί" απαγορεύεται και οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι ο στρατός και οι αστυνομικοί.Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συγκροτήσει επιτροπή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση την απόδοση των νεκρών, την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών και στρατιωτικών περιπόλων από τη γειτονιά τους και την απελευθέρωση των κρατουμένων. Κάπου 400 άτομα, κάτοικοι του Γκαζί, φέρονται ως "εξαφανισμένοι" και εικάζεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος "Κόμματος του Ορθού Δρόμου" και του συμπολιτευομένου "Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος" επέρριπταν χτες τις ευθύνες για την αιματοχυσία στον υπουργό Εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ και το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Χαϊρί Κοζακτσίογλου, ζητώντας επίμονα την παραίτησή τους. Ο μόνος που είχε αποπεμφθεί, όμως, τουλάχιστον ως χτες το βράδυ, ήταν ο διοικητής του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος της συνοικίας Γκαζίοσμανπασα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, υποστήριξε, όπως επίσης η πλειοψηφία των πολιτικών και των εφημερίδων, ότι το μακελειό ήταν "αποτέλεσμα συνωμοσίας". Την εκδοχή αυτή υποστήριξε όχι μόνο η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ αλλά πρώτο από όλους το ισλαμικό "Κόμμα της Ευημερίας". Ολοι επίσης επιδόθηκαν σε κηρύγματα για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της χώρας να ξεπεράσει "παρόμοιες παγίδες", αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει ποιος, άραγε, στήνει τις παγίδες αυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ