Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Συνεχίστηκαν και χτες οι μαζικές κινητοποιήσεις

Νέκρωσαν τα καταστήματα σε Λάρισα, Ελασσόνα, Αγιά, Καβάλα, Σέρρες κ.α., ενώ έπεται συνέχεια και σε άλλες πόλεις. Εμμένει δογματικά στην ίδια πολιτική η κυβέρνηση με δηλώσεις των Α. Τσοχατζόπουλου και Κ. Σημίτη

Τριγμούς προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η δυναμική αντίδραση των επαγγελματοβιοτεχνών όλης της χώρας στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενώ συνεχίζονται με αμείωτη αγωνιστικότητα και μαζικότητα οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ σε μια σειρά πόλεις της χώρας και οργανώνεται το κλείσιμο των καταστημάτων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε άλλες για τις επόμενες ημέρας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παραπονέθηκε στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ ότι ο κομματικός μηχανισμός του κινήματος δε στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε για τη μείωση του πολιτικού κόστους του ΠΑΣΟΚ, την παρέμβαση της ηγεσίας του κινήματος, ώστε να... "αποσυρθούν" από τις κινητοποιήσεις τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ!

Χτες παρέμειναν κλειστά τα καταστήματα και οι βιοτεχνίες στη Λάρισα. Κλειστά θα είναι και σήμερα μετά την απόφαση της ΣΕΑ - ΕΒΕ Λάρισας για διήμερο κλείσιμο, αλλά και τα καταστήματα της Ελασσόνας και της Αγιάς. Χτες, ακόμα και το "Κόντινεντ", ο "Βερόπουλος" και το "Φάρμα - Τετράς" έκλεισαν μετά από προειδοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων των ΕΒΕ, ενώ τρία - τέσσερα καταστήματα που άνοιξαν, έκλεισαν και αυτά μετά από τη δυναμική παρέμβαση της ΣΕΑ και πολλών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία, όπου αντιπρόσωποι των ΕΒΕ συναντήθηκαν με το νομάρχη Λάρισας Γ. Φλώρο και του παρέδωσαν συμβολικά το κλειδί ενός καταστήματος. Η συμμετοχή 100% των ΕΒΕ της Λάρισας στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο αφού ο τζίρος έχει πέσει κάτω από το 50%, ενώ τους "πνίγουν" τα χρέη στις τράπεζες. Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ ΛάρισαςΔ. Γιαννούκας τόνισε: "προειδοποιούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να λάβουν υπόφη τους την αγωνία που διακατέχει τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επενδυτικά προγράμματα και όχι μόνο σε συνεχείς φορολογήσεις. Με "κεφαλικούς φόρους" δε λύνονται τα προβλήματα. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε λύση των προβλημάτων μας οι κινητοποιήσεις θα πάρουν ακόμα πιο δυναμικές μορφές".

Απρακτη, με κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις, έφυγε και χτες - μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών - η ΣΕΑ - ΕΒΕ Κέρκυρας, από τον οποίο εισέπραξε... κατανόηση για την"αδικία σε βάρος τους" και την υπόσχεση ότι "θα" επανεξετάσει κάποια από τα αιτήματά τους.

Διήμερο κλείσιμο των καταστημάτων αποφάσισε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ της Λέσβου για τις 28 και 29 Μάρτη,στο οποίο δήλωσε συμμετοχή και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Κλειστά θα είναι και τα καταστήματα της Ν. Ιωνίας Αττικής την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αποφάσισαν οι έμποροι που συγκεντρώθηκαν προχτές.

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίασή της η ΣΕΑ - ΕΒΕ Πειραιά αποφάσισε τη συμμετοχή των ΕΒΕ της πόλης στο πανελλαδικό κλείσιμο της 29ης Μάρτη και μέχρι αργά το βράδυ συζητούσαν το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι προς το λιμάνι.

Η ΔΗΚΕΒΕ

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καλεί, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι από την Αστυνομία και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων, όλους τους ΕΒΕκαι τους συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης να αντιδράσουν στις αντιδημοκρατικές επιδιώξεις και τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε εγρήγορση. "Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν", τονίζει στο μήνυμά της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Επίσης, με ανακοίνωση του Σωματείου Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών καταγγέλλεται η κατασυκοφάντηση που επιχειρείται σε βάρος των ΕΒΕ από την κυβέρνηση μέσω της διοχέτευσης στον Τύπο επιλεκτικών παραπλανητικών στοιχείων για τα εισοδήματα των ΕΒΕ.

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, επανέλαβε και χτες, διά στόματος του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Εμπορίου Κ. Σημίτη την εμμονή της στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Ο μεν Κ. Σημίτης, ακολουθώντας την πεπατημένη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που συστηματικά επιχειρεί να συκοφαντήσει τους ΕΒΕ, υποστήριξε ότι "Θα πρέπει να συμβάλλουν και οι μικρομεσαίοι σε ένα "δίκαιο" φορολογικό σύστημα" και για να δείξει το "εκσυγχρονιστικό" του πρόσωπο, διατύπωσε την άποψη ότι "η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αν είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις εκεί όπου υπάρχουν αδικίες"... Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας χτες στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ζήτησε και τη στήριξη των εργατών στην απόφαση της κυβέρνησης να είναι ανυποχώρητη!

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ