Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oλο και αυταρχικότερα
  • Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, από το βήμα της Βουλής, δίνει πλήρη κάλυψη στην τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων, δηλώνοντας ότι η χρήση δακρυγόνων είναι η ηπιότερη μορφή αντίδρασης της Αστυνομίας
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, δεν αποκλείει ρητά ότι στο μέλλον θα αλλάξει επί το αυταρχικότερο η νομοθεσία περί δημοσίων συγκεντρώσεων

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, ζήτησε συγνώμη από τους υπεύθυνους για την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, έπλεξε το εγκώμιο των αποστρατευθέντων αξιωματικών της Αστυνομίας, υποστήριξε ότι η αντίδραση των δυνάμεων καταστολής ήταν η ηπιότερη δυνατή, και επιστρατεύοντας λογική άλλων εποχών κατηγόρησε ευθέως το ΚΚΕ ως υποκινητή των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός χαρακτήρισε τον αποστρατευθέντα υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. "θαυμάσιο αξιωματικό με δημοκρατικές περγαμηνές", που αποτέλεσμα της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε μετά την επίθεση των ΜΑΤ ήταν η χθεσινή του αποστράτευση. Για αυτή καθ' αυτή την επίθεση που προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας ο Σ. Βαλυράκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, είπε: "Δεν είχαμε επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων. Είχαμε μία προσπάθεια συντεταγμένης και οργανωμένης πορείας σημαντικού αριθμού διαδηλωτών - νομίζω ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ κύριος Κόρακας ήταν επικεφαλής - που προσπάθησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό". Ενέργεια που, κατά την άποψη του υφυπουργού, προκάλεσε τα γεγονότα, η δε χρήση δακρυγόνων κατά ανυπεράσπιστων γερόντων "ήταν η ηπιότερη μορφή που μπορούσε να επιλέξει η Αστυνομία για την αντίδρασή της"!! Τέλος, αμφισβητώντας ακόμα και τα πραγματικά δεδομένα, ισχυρίστηκε ότι "δεν είχαμε τραυματίες".

Προς απαγόρευση συγκεντρώσεων;

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Πεπονής,αμέσως μετά απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου,προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει δημοσιεύματα εφημερίδων ότι υπάρχει ήδη σχέδιο νόμου στα συρτάρια του υπουργείου, μετατροπής της νομοθεσίας περί δημοσίων συγκεντρώσεων, το οποίο θέτει τέτοιους περιορισμούς που ουσιαστικά τις απαγορεύει. Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, επαναφέρει καταργημένες στην πράξη διατάξεις και επιπλέον ορίζει ότι: Πρώτον,για οποιαδήποτε συγκέντρωση απαιτείται ενημέρωση της Αστυνομίας τρεις μέρες πριν. Δεύτερον,δίνει δυνατότητα διάλυσης των καταλήψεων από τις αστυνομικές αρχές. Τρίτον,εφ' όσον οι επικεφαλής αστυνομικών δυνάμεων εκτιμήσουν ότι μία συγκέντρωση διήρκεσε περισσότερο από το κατά την κρίση τους ανεκτό, μπορούν να διατάξουν τη διάλυσή της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε στην αρχή να υποστηρίξει ότι δεν τίθεται παρόμοιο θέμα, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται απλώς για κάποιες σκέψεις μίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Οταν όμως ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε το κείμενο του σχεδίου νόμου, ο Αν. Πεπονής δήλωσε ότι πρόκειται για κείμενο που η σύνταξή του είχε αρχίσει από επιτροπή επί υπουργίας Αθ. Κανελλόπουλου, ενώ ο προηγούμενος υπουργός Γ. Κουβελάκης είχε συστήσει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για επεξεργασία νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, που παρέδωσε το πόρισμά της πέρσι τον Ιούλη. Πόρισμα, για το οποίο ουδέποτε ζήτησε να λάβει γνώση η παρούσα ηγεσία του υπουργείου... Οταν όμως κλήθηκε από τον Αντ. Σκυλλάκο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι "αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν πρόθεση να ανακινήσουν τέτοιο θέμα", μη αποκλείοντας σαφώς ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να ανακινηθεί στο μέλλον.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος

"Ανησυχούμε σοβαρά, γιατί τους τελευταίους μήνες έχουμε σταδιακά μέτρα καταστολής, ανησυχούμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει καινούριο οπλοστάσιο καταστολής", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε τονίζοντας: "Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι. Δεν είναι αρκετό αυτό που είπε ο υπουργός ότι προς το παρόν δεν μπαίνει θέμα. Μπορεί, δηλαδή, μετά από ένα ή δύο μήνες να μπει θέμα συζήτησης ενός τέτοιου απαράδεκτου νομοσχεδίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ