Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δίχως συγκρούσεις και αιματοχυσία γιορτάστηκε το "Νεβρόζ", εθνική γιορτή των Κούρδων, από τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας. Οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στο βόρειο Ιράκ, όπου τουρκικός στρατός και αεροπορία συλλαμβάνουν, βομβαρδίζουν και σκοτώνουν.

Οι επιδρομές της αεροπορίας συνεχίζονταν όλη μέρα χτες. Δεκάδες τουρκικά F-16 και F-5 πραγματοποίησαν επανειλημμένες εξόδους, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΡΚΚ, τουλάχιστον σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Τουρκικά στρατεύματα συγκρούστηκαν, εξάλλου, με Κούρδους αντάρτες κοντά στο στρατόπεδο Χαφτανίν της ιρακινής πόλης Ζάκο. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα θύματα των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών είναι γυναικόπαιδα, συγγενείς των ανταρτών του ΡΚΚ, που, επειδή δεν μπορούν να μείνουν στην Τουρκία από το φόβο διώξεων, έχουν καταφύγει στα στρατόπεδα αυτά του Ιράκ.Αν και η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων των ιρακινών χωριών της περιοχής, η "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν" κατήγγειλε, χτες, το θάνατο ενός ακόμη κοριτσιού και τον τραυματισμό 4 πολιτών. Το πρακτορείο "Ρόιτερ" ανέφερε, επίσης, ότι ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια της πόλης Ντερκάρ και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπων, με την κατηγορία ότι ήταν συμπαθούντες του ΡΚΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ημέρα που άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας στα ιρακινά εδάφη, η συμμαχική δύναμη του Ιντζιρλίκ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τους Κούρδους του Ιράκ, έχει διακόψει τις πτήσεις της. Αυτό αναγνώρισε, χτες, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της δύναμης, Πάτρικ Ράιντερ. Η δύναμη αυτή, που αποτελείται από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη, εγκαταστάθηκε στο Ιντζιρλίκ το 1991 με αποστολή την "προστασία" των Κούρδων του Ιράκ, αλλά, προφανώς, μόνο από τις επιδείξεις ισχύος της Βαγδάτης και όχι από τις άγριες επελάσεις του τουρκικού στρατού! Ασάφεια επικρατεί ως προς τους στόχους της Τουρκίας για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα τουρκοϊρακινά σύνορα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Φερχάτ Αταμάν, διαβεβαίωσε, χτες, ότι η ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων και δε θα είναι μόνιμη.

"Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το βόρειο Ιράκ, μόλις ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους", δήλωσε ο Φερχάτ Αταμάν. "Ολοκλήρωση της επιχείρησης", σημαίνει σύμφωνα με τις ρητές δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, πλήρης και μέγιστη δυνατή καταστροφή των βάσεων, αληθινών ή μη, των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Υπό τη σκιά της μεγάλης αυτής στρατιωτικής επιχείρησης στο ιρακινό Κουρδιστάν, γιορτάστηκε την Τρίτη το Νεβρόζ σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί, μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Τεθωρακισμένα και κλούβες είχαν αποκλείσει τις εισόδους και τις εξόδους των μεγαλυτέρων κουρδικών πόλεων, ανάμεσά τους και του Τσίζρε, που υπήρξε πάντα επίκεντρο μεταξύ Κούρδων και Αστυνομίας την ημέρα του Νεβρόζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις κουρδικές συγκεντρώσεις ήταν συνθήματα συναδέλφωσης: "Τούρκοι, Κούρδοι αδελφοί και όσοι το αρνούνται είναι δειλοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ