Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ο Πέρι "επισημαίνει"

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το Ιράν παραδέχτηκε, χθες, ότι μετακίνησε στρατεύματά του προς τον Περσικό Κόλπο. Αρνήθηκε, όμως, ότι ανάμεσα στο εξοπλισμό που μεταφέρθηκε προς το Νότο υπάρχουν και χημικά όπλα, τα οποία απειλούν τη διεθνή ναυσιπλοφια στον Κόλπο. Οι δηλώσεις αυτές του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μορτεζά Σαρμάντι αποτελούν απάντηση στις προχθεσινές κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι.

Ο Πέρι είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας το ότι ανέπτυξε χημικά όπλα και μετακίνησε 8.000 στρατιώτες προς τα νησιά του Περσικού Κόλπου, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο την "ασφάλεια των διεθνών θαλασσών και ιδιαίτερα των στενών του Ορμούζ".

Ο Σαρμάντι χαρακτήρισε "μεγάλα ψέματα" τις δηλώσεις Πέρι και υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει, επανειλημμένα, ταχθεί ενάντια στην κατασκευή και χρήση χημικών όπλων. Αιτιολόγησε, δε, τη μετακίνηση στρατευμάτων ως αναγκαία κίνηση για την ασφάλεια του Ιράν.

Από τα στενά του Ορμούζ διακινείται το 1/5 της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής και ο Πέρι ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των υπολοίπων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που άλλωστε αποτελούν και τους κύριους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή. Επίσης, τόνισε ότι στόχος του ταξιδιού του είναι η προώθηση της συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα, με τις ΗΠΑ. Εκτιμάται, όμως, ότι το αντικείμενο του ταξιδιού είναι η πώληση όπλων, αφού στο Αμπού Ντάμπι διεξάγεται, τώρα, έκθεση όπλων, στα πλαίσια της οποίας, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία "κονταροχτυπιούνται" για την εξασφάλιση συμφερόντων συμβολαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ