Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούνται διευκρινίσεις για έργα της ΔΕΗ

Στη Βουλή έφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ το θέμα της αλλαγής των πρώτων υλών, που αποφάσισε η ΔΕΗ για τη λειτουργία ατμοηλεκτρικών σταθμών Αμυνταίου, Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαφιδας

Οι λόγοι, για τους οποίους πραγματοποιείται πρόσμειξη ξυλίτη με λιγνίτη στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς ΑΗΣ Αμυνταίου, Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαφιδας, ζητούν να διευκρινιστούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Δήμος Κουμπούρης σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τον υπουργό Βιομηχανίας.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά για τους σκοπούς που εξυπηρετεί καθώς:

  • Το ορυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα που προμηθεύει τον ξυλίτη είναι ιδιωτικό.
  • Οι σταθμοί παραγωγής κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές καυσίμου λιγνίτη.
  • Τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαφιδας - Αμυνταίου ΛΚΠΑ (ορυχείο πεδίου Καρδιάς και ορυχείο Νότιου πεδίου) εγγυώνται υπερεπαρκή τροφοδότηση με λιγνίτη, ποιότητας πάνω από το συμβατό των 900 kcal μέχρι 1.380 kcal, θερμίδες, που φτάνουν τις μονάδες των σταθμών στα ανώτατα όρια απόδοσης.
  • Οι σταθμοί παραγωγής δηλώνουν ότι δε χρειάζεται ο ξυλίτης για πρόσμειξη. Η ίδια η ΔΕΗ εκφράζει ότι τελευταία αυξήθηκε η διαθεσιμότητα των μονάδων πάνω από το στόχο που έθεσε από 79% στο 82% με αύξηση της παραγωγής κατά 6,8% και όλα αυτά με ελλιπή τα τελευταία χρόνια συντήρηση των σταθμών.
  • Ο ξυλίτης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στο σύστημα καύσης, λόγω προδιαγραφών των σταθμών και στον υπέρθερμο 1, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό Βιομηχανίας να ανακοινώσει τους λόγους που επιβάλλουν την πρόσμειξη ξυλίτη με λιγνίτη και τη δημιουργία του διλήμματος χρησιμοποίηση ξυλίτη ή λιθάνθρακα, εγχώρια καύσιμα ή εισαγόμενα. Επίσης, με ποια κριτήρια αγοράζεται ξυλίτης από τα ιδιωτικά ορυχεία της Φλώρινας και γιατί δε διεκδικήθηκαν από τη ΔΕΗ τα εν λόγω ορυχεία και κερδήθηκαν σκανδαλωδώς από τους ιδιώτες. Τέλος, τι καύσιμο προβλέπεται για το σταθμό παραγωγής που θα γίνει στη Φλώρινα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και από ποια ορυχεία (της ΔΕΗ ή ιδιωτών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ