Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Νέο σχέδιο

ΓΕΝΕΥΗ. -

Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων μαίνονται πάντα άγριες στην περιοχή της Τούζλα και οι μουσουλμανικές δυνάμεις φαίνονται να κερδίζουν έδαφος στη στρατηγικής σημασίας ορεινή Μαγιεβίτσα, η Ρωσία παρουσίασε χτες στους Αμερικανούς μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Βοσνία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν επεξεργαστεί από κοινού η Ρωσία και η Σερβία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο έχει την έγκριση και των μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν ήδη στείλει αντιπρόσωπο στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τη σερβική πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς", το σχέδιο προβλέπει ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα αναγνωρίσει τις υπόλοιπες γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες με αντάλλαγμα τον τερματισμό των διεθνών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου και προτείνει να ακολουθήσει τριμερής διάσκεψη, πριν τα τέλη του Μάρτη, με τη συμμετοχή των τριών Προέδρων Σλόμπονταν Μιλόσεβις (Σερβία), Φράνιο Τούτζμαν (Κροατία) καιΑλία Ιζετμπέκοβιτς (Βοσνία).

Το σχέδιο αυτό δε διαφέρει ουσιαστικά από ανάλογες προτάσεις της "Ομάδας Επαφής" που είχε απορρίψει ο Μιλόσεβιτς τον περασμένο μήνα. Εικάζεται, συνεπώς, ότι η πιθανή διαφορά του, μολονότι δεν αναφέρεται ρητά, είναι ότι το νέο σχέδιο δε δεσμεύει το Βελιγράδι για την αναγνώριση των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα προπολεμικά σύνορά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ