Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ ΒΟΣΝΙΑ
Αμήχανη η "Ομάδα Επαφής", ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Τη στιγμή που οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Βοσνία, η αμηχανία της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό γίνεται ολοένα και σαφέστερη.

Μετά από σύνοδό της σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, η "Ομάδα Επαφής" περιορίστηκε απλώς να εκφράσει τη μεγάλη της ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης και να καλέσει τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν την εκεχειρία. Η "Ομάδα" κάλεσε επίσης τη σερβική πλευρά να αποδεχτεί το ειρηνευτικό της σχέδιο, "ως σημείο εκκίνησης για νέες διαπραγματεύσεις".

Στο μεταξύ, στη Βοσνία, τα πνεύματα διαρκώς οξύνονται. Οκτώ μέρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, και 24 ώρες μετά τις απειλές του νέου διοικητή των στρατευμάτων του ΟΗΕ στη χώρα, Ρούπερτ Σμιθ για ΝΑΤΟικές επιδρομές ενάντια στους Σέρβους, αν οι τελευταίοι συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τα αστικά κέντρα (που έχουν χαρακτηριστεί ως "ασφαλείς θύλακες" προστατευόμενοι από τον ΟΗΕ), ο αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς απέρριψε τις αιτιάσεις του Σμιθ και δήλωσε ότι από τη στιγμή, που οι μουσουλμανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως βάσεις τους τις "ασφαλείς περιοχές", η σερβική πλευρά δικαιούται να τις καταδιώξει ακόμη και μέσα σε αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ