Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αθωώνει και πάλι την Τουρκία!

ΒΟΝΝΗ.-

Για άλλη μια φορά, παρά τις επαρκείς ενδείξεις περί του αντιθέτου, η γερμανική κυβέρνηση αθώωσε την Τουρκία! Οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, αφού εξέτασαν το ανάλογο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό, κατέληξαν χτες - όπως αναμενόταν - στο συμπέρασμα ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός στο Βόρειο Ιράκ δεν είναι γερμανικής προέλευσης.

Δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων των τελευταίων ημερών ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στα πλαίσια των επιχειρήσεών τους ενάντια στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, χρησιμοποιούν γερμανικό οπλισμό.

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να ζητήσει από τη Γενική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση Γερμανίας (ARD) το ανάλογο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, στο οποίο - σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ARD - διαπιστώθηκε ότι ο γερμανικός πολεμικός οπλισμός, που παραδόθηκε από τη Βόννη στην Αγκυρα, χρησιμοποιείται από τους Τούρκους στις επιθέσεις τους κατά των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ. Πρόκειται για αντιαρματικά Τύπου "BTR - 60 - PB" από αποθήκες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας διέψευσε φυσικά τα πάντα. Αλλά ο Λόταρ Μαν, πρώην συνταγματάρχης του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της ΓΛΔ και σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Βόννη, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τα απεικονιζόμενα οχήματα: "Αυτή η τεχνική, και το υπογραμμίζω αυτό, υπήρχε μόνο στον πρώην Εθνικό Λαϊκό Στρατό".

Η "αθωωτική" έκθεση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας διαβιβάστηκε χτες στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ο οποίος, κατόπιν τούτων, δε δίστασε να εμφανιστεί θριαμβευτής σε εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης και να υποστηρίξει ότι παρά "τις εικόνες που δημιουργούνται, δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι τα περί ων ο λόγος άρματα και οπλισμός προέρχονται από τη Γερμανία". Μετά από αυτό, το πιθανότερο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από την προχτεσινή υπόσχεσή της να παγώσει τα κονδύλια των 150 εκατομμυρίων μάρκων για την αγορά από την Τουρκία δύο φρεγατών τύπου "MEKO - 200".

Στα πλαίσια της τελευταίας μόνο "δόσης" γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία, η Αγκυρα έλαβε από τη Βόννη 300 άρματα BTR - 60 με 60 εκατομμύρια οβίδες, 256.000 "Καλάσνικοφ" με 100 εκατ. σφαίρες, 5.000 οπλοπολυβόλα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άλλο ανάλογο υλικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ