Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Οι Τούρκοι προελαύνουν, οι ενδοκουρδικές συγκρούσεις αναζωπυρώνονται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το Βόρειο Ιράκ φλέγεται. Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις του στην περιοχή, ενώ οι δύο οργανώσεις των Κούρδων του Ιράκ επανέλαβαν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες και η τουρκική στρατιωτική κατοχή της πόλης Ζάκο παγιώνεται.

Αποκλεισμένος πια ο ήδη βασανισμένος αυτός τόπος, αφού τα τουρκικά στρατεύματα απαγόρεψαν από χτες την είσοδο στους δημοσιογράφους, γίνεται θέατρο όλο και πιο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε όλο και περισσότερους αντιπάλους. Τουρκικός στρατός και αεροπορία συνεχίζουν τις "εκκαθαριστικές" επιχειρήσεις τους, σε βάρος των ανταρτών του ΡΚΚ - συχνότερα, δε, σε βάρος αθώων αμάχων - κυρίως στις περιοχές των συνόρων με τη Συρία, το Ιράν και γύρω από την πόλη Ζάκο.

Κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή Χαφτανίν και ένα χωριό στο Κεσάν. Οι πενιχρότατοι απολογισμοί των επιτυχιών του, που δίνει, πάντως, στη δημοσιότητα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ ήταν πληροφορημένοι για την εισβολή και διέφυγαν εγκαίρως.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για τους αμάχους τόσο πολύ, ώστε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε χτες την απομάκρυνση και άλλων 1.000 προσφύγων από την περιοχή. Κάπου 1.400 Κούρδοι χωρικοί από την Τουρκία είχαν καταφύγει πέρσι ως πρόσφυγες στα εδάφη του Βορείου Ιράκ για να γλιτώσουν από τη μανία των στρατιωτικών επιδρομών στα χωριά τους και, κάτω από τη νέα πίεση του τουρκικού στρατού, απομακρύνθηκαν χτες με πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας από την περιοχή της Ζάκο για να μεταφερθούν σε νέους καταυλισμούς στο Ατρούς.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν, εξάλλου, και πάλι ξεσπάσει μεταξύ της "Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν" και του "Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν", των δυο μεγάλων κομμάτων - οργανώσεων που μοιράζονταν την εξουσία την τελευταία τετραετία στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Κάθε πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για το νέο γύρο εχθροπραξιών, που σημειώνεται σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τόπο τους. Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν το τελευταίο διήμερο στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Το επίκεντρο των ενδοκουρδικών συγκρούσεων βρίσκεται στο Ερμπίλ, τουλάχιστον 160 χλμ μακριά από τον τόπο των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Δεν είναι σαφές αν οι νέες εχθροπραξίες σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ. Η αριστερίζουσα, πάντως, "Πατριωτική Ενωση" κατηγορεί το μάλλον συντηρητικό "Δημοκρατικό Κόμμα" ότι επιδιώκει και θέλει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Αγκυρας, για να επεκτείνει την ισχύ και την κυριαρχία του στο Βόρειο Ιράκ σε βάρος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ